VP-debatt: Smilin’ Biden stal showen

PÅ PLATS I USA

Mina takeaways från VP-debatten:

1. Biden hade kul—nästan för kul

Han gav ett starkare intryck–både piggt och påläst, glad och aggressiv- som om han hade fått en koffeininjektion.  Han behärskade massor av detaljer och kunde bryta ner komplicerade idéer och motbevisa Ryans argument.

Men problemet var att Biden nästan gick för långt med elaka skratt och sarkastiska leenden. Kroppspråk och gest har betydelse, och det är flera (bl a Romney) som påstår att Bidens aggressiva framträdande var “oförskämd och oprofessionellt”.

2. Ryan var för blyg

Visst, Ryan såg lugn och sansad ut jämfört med pratsamma Biden, men han var också alldeles för blyg och tog inte alla möjligheter att motbevisa Bidens skarpa ord. Vart tog Ryan den unga policywonk wunderkind vägen?

3. Debatten var faktiskt roligt för TV-tittarna

Vicepresident-debatter brukar vara sömniga, men den här var ren underhållning. Det var nästan svårt att hänga med det raska tempot, underbara one-liners och zingers, och en rad intressanta frågor inom flera ämnen – från kärnvapen till abort (från en bra moderator den här gången– journalisten Martha Raddatz. Vilken kontrast till Jim Lehrer!) Det var en av den roligaste politiska shower jag har någonsin sätt.

4. Om jag var Bidens debattcoach—Främst av allt skulle jag få Biden att dämpa sitt stora leende, fliniga “smirks.”, och sarkastiska skratt. Och jag skulle också finslipa hans argument så det bli färre uttalanden som “min vän”, och “jag var där i rummet när XX hände.” Men det var Bidens ord och stil som folk kommer att minnas från ikväll, på gott och ont.

5. Om jag var Ryans debattcoach—Jag skulle försöka att få honom att vara mer spontan, att inte bara memorera vissa fraser och ord från debatträningen.

6. Vad händer nu?

Ikväll är kanske inte en “gamechanger” för osäkra väljare, men vi såg en ny sida av Biden. Det är många som förväntade att Biden skulle ge ett dämpad framträdande liknande det han visade för fyra år sedan i debatten mot Sarah Palin. Han är känt för att vara frispråkig ute bland folk, men väldigt disciplinerade i debattformat.

Biden gick till attack och var ute efter revansch efter Obamas svaga framträdande förra veckan. För Obamas supportrar kommer Bidens minnesvärda framträdande (trots alla flin) vara en stor energikick.

Lämna ett svar