Valspurt Obama Romney

Det känns som världens längsta kampanj når sitt slut. För någon som jag som verkligen lever för kampanjstrategi är det ofattbart att det amerikanska presidentvalet 2012 snart är över. Det har varit en långdragen kamp med många intressanta karaktärer och två kandidater som båda har drivit väldigt välorganiserade men försiktiga kampanjer.

Av Elizabeth Walentin

Vi fick ingen stora omorganisationer varken inom Obamas eller Romneys kampanjstaber (som t ex både Hillary Clinton och John Kerry gjorde i sista stunden.) Vi fick inte heller några överraskande game-changers den här gången på Sarah Palin-nivån. Istället fick vi en långdragen kamp utan dramatiska berg och dalar, men ändå en spännande valsäsong.

Det blir särskilt intressant nu på slutet, för det är inte alls säkert vad som kommer att hända under valnatten. Det ser bra ut för Obama, men det kan bli otroligt jämt, och ingen vill återuppleva ett scenario som vid Gore/Bush-valet 2000. Men återigen är några få delstater helt avgörande i vem som vinner valet.

Hur tänker osäkra väljare i viktiga delstater?

Jag pratade länge på telefon med en osäker väljare i Wisconsin i förrgår när jag volontärjobbade i Obamas lokalkontor här i San Francisco. Hon är den klassiska mittenväljare som alla är ute efter, men hon hade verkligen svårt att bestämma sig. Hennes man hade redan bestämt sig att rösta på Romney och hon själv  hade röstat mest för republikanerna med undantag för Obama 2008. Men nu var hon besviken på Obama.

Hon är långtidssjukskriven, men hon förstod inte Obama-care eller varför han drev igenom reformen. Hon hade sett högerkantens propagandabild där Obama “bugar för muslimerna” och var orolig att Obama “bryr sig mer om muslimska länder än vårt eget.” Men samtidigt tyckte hon att Romney inte är särskilt smart eller vettig, och att han ändrat åsikter hela tiden.  Hon vill  inte att Romney blir någon “docka för andra, precis som Bush.” Jag gjorde mitt bästa för att övertyga henne om fördelarna med Obama, men det är inte lätt. Hennes röst och rösterna av så många andra väljare som inte har bestämt sig kommer att bli viktiga på valdagen.

På väg till Washington

Inom kort åker jag till Washington där jag kommer att kommentera valet under valnatten för både SVT och SRs räkning från deras respektive studios där. SvD kommer även att ha en extra-stor bilaga under dagen, där jag och USA-panelen är med. Och jag kommer att twittra på @stockholmyankee så mycket det går! Vi ses och hörs på valnatten — and may the best man win!

Lämna ett svar