Vad Obama måste göra för att lyckas på konventet

 

Det republikanska konventet är avklarat och nu är det dags för det demokratiska konventet och för Obama att svara på Romney.

Med undantag för Clint Eastwoods tal höll republikanerna ett väl koreograferat och sansat konvent i veckan. Syftena var att visa upp vem Romney är som person (vilket de lyckades ganska bra med, tack vare hustrun Ann Romney) och att ge en vision om hur ett Romney-presidentskap skulle kunna se ut (vilket blev mindre lyckat —talen var väldigt tunna när det gällde policyförslag och korrekta fakta.)

Ironiskt nog är problemet för Obama att det republikanska konventet saknade personliga attacker och smutskastning av honom (som det var t ex i konventet 2008.) Republikanerna valde den här gången ett budskap av besvikelse istället för ilska kring Obama och vad han har åstadkommit. Teman i Romneys tal var Obama är en bra person, du kanske har röstat för honom, vi ville alla att han skulle lyckas, men nu har Obama gjort oss besvikna. Det är mycket svårare för Obama att svara på.

Vad måste Obama göra under sitt konventtal?

  •  Våga ta upp frågan att folk känner sig besvikna. Han måste vara ärlig och prata både motgångar, framgångar och framtidsplaner. Grundstenen i hans tal borde vara hur en Obama-administration har varit, och kommer att vara, ett bättre alternativt än en republikansk administration.
  •  Berätta konkret vad han har gjort. Tills nyligen har Obama haft svårt att prata konkret om vad han har åstadkommit. Även de största anhängare har det svårt att snabbt rabbla vad hans främsta succéer har varit den senast fyra åren (även om det har funnits en del.)
  • Gå till attack. Även för fyra år sedan var Obama mest effektiv i sitt konventtal när han gick till attack. Han måste berätta om vad ett Romney-presidentskap skulle betyda i verkligheten för kvinnor, fattiga, sjuka, arbetslösa, osv. Republikerna låtsades i deras konvent att George W. Bush och hans åtta år som president aldrig fanns, så namnet Bush kommer att nämnas rätt ofta under demokraternas konvent.
  • ”Rally the base.” Konventet blir Obamas chans att samla kärntrupperna och öka entusiasmen. Alla kommer ihåg hans storslagna och känslosamma konvent från 2008, som var mer som en kröning än ett konvent. Ingen förväntar sig att man kan återskapa det helt och hållet, men Obamas tal måste få folk gå ut och kampanjarbeta med glöd.

Lämna ett svar