USA – Att rösta från Looney Valley

Av Elizabeth Walentin

En 147 sidor (!) valbrochyr har dimpt ner i brevlådan här i San Francisco där jag bor under hösten för att bevaka valet. Här kan man läsa valsedeln på engelska, spanska, och kinesiska, samt massor av olika folkomröstingar – så kallade “Propositions” eller “Prop” här i Kalifornien.

Den mest kända proposition från valet 2008 var förstås Prop 8 emot samkönade äktenskap, som gick igenom med 52% av rösterna i delstaden, även om 89% av väljarna i mitt lokalområde var emot det. Det här valet är stadens Prop F en het fråga, som kan leda till dränering av San Franciscos dricksvattenkälla, som ligger i Yosemite National Park.

Enligt Noe Valley Voice, lokaltidningen i mitt bostadsområde, bor jag mitt i ett demokrat-getto. 2008 röstade 91 procent av mina grannar på Obama. Republikanerna syns inte till här. Med många kommer ihåg en nyligen avliden konservativ anhängare och lokal excentriker. Han hade en skylt i sitt fönster som sade “Welcome to Looney Valley, the home of latte-sipping, left-wing intellectuals.” Ett budskap jag tänker på när jag dricker min dagliga Pumpkin-spiced latte.

Även om vi vet ungefär hur presidentvalsresultatet kommer att se ut här i Noe Valley, är det spännande att följa lokala frågor. Och jag hoppas att jag också får chans att rösta. Det är så krångligt att poströsta här, särskilt när man bor utomlands och måste anmäla sig i tid inför varje nya val. Nu hoppas jag att Massachusetts skickar mitt röstkort till Kalifornien i tid (och inte till Sverige) så jag kan rösta precis som mina San Francisco-grannar.

Lämna ett svar