UK – The best market in the past, present and future

Gräset är ännu grönare på andra sidan kanalen. Även om den svenska aktiemarknaden varit en av de starkaste både det senaste kvartseklet och till och med under hela det gångna förra seklet sammantaget – så finns det inte lika många diamanter i det lilla som det stora riket.

Bild1

Trots att världens äldsta finanscentrum och en av Västeuropas snabbaste växande ekonomir ligger runt hörnet verkar svenska investerare ha brittisk beröringsskräck – det är synd, inte minst för möjligheten till en högre absolut men framförallt högre riskjusterad avkastning.

Som vi har visat i en tidigare artikel i en jämförelse mellan index för världens ledande aktiemarkander den senaste 10-årsperioden, var det brittiska småbolag som i genomsnitt hade högst avkastning den senast 5 och 3-års perioden. Nu är inte det så märkligt med tanke på det stora antalet noterad bolag, jämfört med i till exempel Sverige. Det är mer förvånande att svenska bolag historiskt har haft en sådan stark utveckling – men det är möjligt att det tyvärr är slut på den gyllene epoken, och att den som letar högre avkastning får vända sig till andra västliga marknader, och naturligtvis även tillväxtmarknader.

Bild1

 

Den som inte vill leta brittiska aktier, det vill säga de allra flesta, kan trösta sig med att de allra bästa fonderna för de västliga markanderna är de för den brittiska markanden och finns tillgängliga som Investment Trust Funds – till exempel Black Rocks Smaller Companies Trust, med en årlig TER på endast 0,6 procent och en avkastning som utklassar svenska aktiefonder (vi återkommer i en annan artikel med en direkt jämförelse i avkastning mellan Sverige-fonder jämfört med fonder för den brittiska marknaden).

För den som tror att det finns en positiv korrelation mellan ett lands ekonomiska utveckling och dess aktiemarknad har ännu en anledning, utöver historiska data, att begrunda det ”brittiska finansiella undret” – flera makrofaktorer pekar i rätt riktning, vilket Morningstar UK konstaterade i en sammanställning i dag:

The UK as a whole expresses a positive outlook for the economic situation”Unemployment has fallen, retail spending is picking up, and an increasing number of investors are braving riskier assets for a chance of higher returns. Positive economic growth figures have helped boost consumer sentiment about the future of the UK economy, according to the Lloyds Bank Consumer Sentiment Index.

Och trots den starka utvecklingen sedan finanskrisen, behöver det inte vara försent att gå in på den brittiska börsen, för enligt Morningstars senaste sammanställning är den lägre värderad än till exempel den svenska – övervärderade – marknaden. Det finns dock självfallet många enskilda brittiska aktier som är högt eller rent av mycket högt värderade, som till exempel online modekedjan ASOS.

EQR countries sml

Även för den som är tveksam till att ta sig an den brittiska marknaden, kostar det inget att lära sig mer om den, via till exempel Morningstar’s brittiska site. Det kan bli en lönsam affär för den som orkar och vågar! Och, som sagt var, det finns mycket attraktiva alternativ till enskilda aktier, som det stora utbudet av ITF’er för den brittska marknaden.

 

Lämna ett svar