Tredje Presidentvalsdebatten

 

 

Här i San Francisco hör man bilarna utanför som tutar glatt och helikoptrar som cirklar omkring. Är det för att alla jublar över att Obama vann den tredje presidentvalsdebatten ikväll — och i överlag hela debattserien? Knappast. Alla tänker istället på en annan serie, World Series, som det älskade lokala laget SF Giants nu är på väg till. Deras match var samtidigt som presidentvalsdebatten, så troligtvis var jag den enda i hela Bay Area som istället tittade på politisk idrott.

Av Elizabeth Walentin

Det var ännu en spännande debattkväll med raska repliker. Och om du missade hela jippot, för att du är Giants-fan eller sovande i Sverige, det var det här som överraskade mig:

1 En inrikespolitik debatt eller en utrikespolitik debatt? Romney svängde gärna till inrikespolitiska frågor där han kände sig mer hemma. Man såg i hans glada ögon och hans leende hur kul det var att prata om hur Massachusetts har så bra skolor, även om det är orelaterat till frågan om Libyen eller Iran. Men det lät för mycket som om Romney pratade direkt från sitt kampanjtalsmanus från hans stora kampanjmöten och inte som ett direkt svar till en fråga.

2 En till moderator som somnade. Moderatorn gjorde inte särskilt mycket, även om det inte var lika störande som i den första debatten, eftersom kandidaterna var skarpare idag och hade mer energi. Men det betyder att vi fick höra en hel del mer om lärare än man borde under en debatt om utrikespolitik.

 

3 En Obama som vill fajtas, en Romney som vill flina. Obama kom med sitt ”A-game”. Romney såg trevlig ut, säkert, och stabilt, men levererade inte många ”knock-out”-smällar. Kanske var Romney nästan lite för försiktig ibland, troligtvis efter kritiken att det blev för hetsigt och konfliktfyllt under förra debatten. Enligt hans supportrar, var Romney mer värdig och presidentlik än Obama, men andra hävdar han missade öppet mål.

4 Romney som fredsivrare. Gissa vem som sade under debatten: ” we can’t kill our way out of this mess.”  En viss duva som heter Romney.  Han försökte med ett budskap som skulle locka mittenväljare (och kanske alla kvinnor som inte tittade på de stora fotboll- och basebollmatcher under kvällen.) Han till och med attackerade Obama från vänster.

5 “Hästar och bajonetter” är hetare än någonsin. Obamas bästa ”zinger” var när Romney sade att han vill expandera militären, och Obama var redo med en vass replik att det krävs mer än ”hästar och bajonetter.” Det fick ett eget liv i sociala media. Glöm alla snack om ”Big Bird” och ”binders full of women” från tidigare debatt. Skillnaden var att de andra replikerna var spontana felsägningar från Romney, och den här var en förberedd attack från Obama.

6 Romney hade en stark början, men ett svettig slut. I början av debatten trodde man att Romney och Obama båda två var så pass skickliga att ingen skulle segra över den andra. Både kandidaterna hade bra repliker och var fyllda med energi. Men under kvällens gång blev Romney alltmer osäker, och på slutet var det väl synligt hur han svettades. (Det, kombinerade med hans ojämna laxrosa smink, fick mig att tänka tillbaka på Nixon-Kennedy debatten.)

Det kommer bli kul att se hur debatten påverkar opinionsundersökningarna under resten av veckan. Läs även vad jag och Svenska Dagbladet’s USA-panel har att säga här. Och glöm inte att följa mig på Twitter: @stockholmyankee!

 

 

Lämna ett svar