SVT Agenda grundlurade – ingen faktakoll

SVT Agenda blev på söndagkvällen grundlurade av en pr-byrå – ingen faktakoll, tydligen. Agenda’s research verkar ha bestått i att läsa en tidskrift och att publicera det som en pr-byrå serverat. Gårdagens Agenda kan gå till historien på samma sätt – som ett journalistikens bottennapp.

KOMMENTAR Micael Kallin

Reaktionen kom snabbt när vi för två veckor sedan skrev (länk):

”Hur vi som en liten redaktion vill, men ofta måste avvakta med att berätta the Big News – till det att det är möjligt. Det gäller till exempel den mer ingående berättelsen om hur det faktiskt var en person som till vardags har hand om JAS Gripen som styrde det beryktade planet över Vitryssland som innebar att Sveriges diplomatiska förbindelser bröts med landet. Och om hur det var en högt uppsatt tjänsteman i statsförvaltningen som i praktiken planerade aktionen (tillsammans med reklambyrån).”

Efter publiceringen visade först försvarsmakten helt plötsligt stort intresse för Public News, därpå följde flera samtal med bland annat Carl Bildts stab. Och så dröjer det inte mindre än två veckor innan mediesmarta pr-byrån Studio total – tillfälligt – har lyckats ta udden av vår story genom att plantera en motsatt solskenshistoria mitt i hjärtat på SVT’s nyhetsredaktion – Agenda.

Vitryssland – en av Europas värsta diktaturer

Bakgrunden till medierapporteringen är att pr-byrån gjorde en cool aktion mot en av Europas värsta diktaturer, genom att den 4 juli i år flyga in över Vitryssland och i en provokation släppa ned nallebjörnar (inspirerade av en protestaktion med just nallebjörnar på ett torg i Minsk i februari i år). Spontant sympatiserar de flesta av oss med en provokation mot en diktatur, men tyvärr blev effekten den rakt motsatta mot den avsedda. För på samma sätt som statliga sanktioner mot skurkstater främst drabbar de redan mest utsatta, så har det enligt uppgifter (se nedan) även i Vitryssland blivit på motsvarande sätt.

Dagen efter flygaktionen beklagade sig Tomas Bergkvist, alias Mazetti, i ett debattinlägg (länk)  på SVT, att media inte trodde på alla detaljer: ”I stället för att uppmärksamma situationen i Vitryssland började medier spekulera i huruvida aktionen var ett påhitt”. Tidskriften Fokus raljerade över Mazetti och hela aktionen i den läsvärda artikeln ”Björntjänsten” (länk), men trots den kritiska hållningen gick Fokus ändå i fällan och skrev: ”/…/ dagen efter att han hade flugit över diktaturen och släppt ut 800 nallar med frihetsbudskap.”

Det är alltså den otrolige Mazetti som flugit och gjort andra underverk. SVT läste Fokus artikel, tog den rakt av och la till ett roligt reportage från ”Australiensk TV” (länk) (även här finns det en indirekt koppling till pr-byrån). Någon egen faktakoll verkar inte SVT ha gjort – överhuvudtaget.

Enligt sägnen införskaffade Mazetti, kort efter det att aktionen var uttänkt, ett flygcertifikat och ”flög under radarn”, andrepilot var Hanna. Och när man tänker efter är det inte helt omöjligt – i varje fall inte om man besinnar att Jesus gick på vatten. Men om man nu är åtminstone lite kritiskt tänkande och även besinnar att man som journalist ska markera när något är ett påstående, vilket alltså varken SVT eller Fokus har gjort, då inser nog de flesta hur absurt det hela ter sig.

Fokus och Agenda kunde istället ha uttryckt det till exempel så här:  ”enligt Mazetti var det han själv….”, och på så sätt gjort en distinktion mellan påstående och fakta.

En bekant nämnde Agendainslaget för mig tidigare idag, ovetandes om att jag avsåg att kommentera det. Han tyckte att det var ”en otrolig historia, men att det är svårt att tro att det verkligen har gått till på det sättet”. Men så reagerade uppenbarligen inte Agenda eller Fokus, för uppgifter från en pr-byrå granskas tydligen inte.

Enligt våra uppgifter är det istället en person som dagligen arbetar med JAS-gripen som flög under radarn. Flera av våra uppgifter har vi från primärkällor, men vi har ännu inte tagit del av allt material. Tillskillnad mot SVT och Fokus har vi därför avvaktat med publicering till det att vi själva kan kontrollera och säkerställa varje detalj, så att den version vi publicerar blir riktig. I dagsläget är det omöjligt att veta vilka delar av Fokus och SVT’s uppgifter som är sanna, och vilka som inte är det.

En annan intressant uppgift vi har är att ”JAS-gripen personen” planerade aktionen på plats i både Vitryssland, Lettland och Litauen, tillsammans med en högt uppsatt statstjänsteman som arbetar i en myndighet som sorterar under regeringen. Vi återkommer med fler detaljer när vi har dem faktagranskade.

Vi undrar nu över vilken faktakoll SVT har gjort av de uppgifter som de har publicerat? Och med tanke på att det snart är  jul, undrar vi också om tomten då kan komma flygande med SAS? Men man har nog tomtar på loftet om man tror det.

 

Pr-byråns aktion – förevändning för Aleksandr Lukasjenkos repressalier

I söndagens Agenda intervjuades (länk) Tomas Bergkvist, alias Mazetti, om hur han ser på att aktionen istället för att hjälpa demokratirörelsen snarare har stjälpt den. Mazetti får frågor om varför han intresserat sig för Vitryssland och ger till en början sympatiska svar om att han väljer att prioritera att satsa sin förmögenhet på politik istället för köksrenoveringar. (Den ståndpunkten ska han ha stor heder för, med detta sympatiserar PN fullständigt – vi har samma drivkraft! Och vi menar det dessutom.)

Mazetti blir kritiserad för att endast ha åstadkommit en ”konfettieffekt”, samtidigt som resultatet blev att de diplomatiska förbindelserna bröts och att Sveriges hårt kämpande ambassadör, Stefan Eriksson, som personligen har engagerat sig på ett hedervärt sätt i att stödja den vitryska demokratirörelsen blev utvisad.

Mazettis reaktion på påståendena blir först hätsk, men sen ger han ett svar som i sammanhanget är paradoxalt. För på frågan om han tror att det är långsiktigt arbete eller jippon som betyder mest, så svarar han ändå han tror mer på det långsiktiga arbetet – än pr-jppon!

Det ska bli intressant att se hur historien slutar. Innan vi vet svaret kanske både jultomten och Jesus har varit på besök i Agenda, med nya intressanta och faktakontrollerade uppgifter.

Lämna ett svar