Sverige har de högsta skatterna

 

Sverige har fortfarande den högsta marginalskatten bland industriländerna – men europeiska stater i kris som höjer skatter närmar sig, visar en ny rapport.

– Under det senaste året är det flera länder som höjt marginalskatterna, säger Helena Robertsson, affärsområdes­chef på KPMG Skatt.

Sverige hamnar för tredje året i rad i topp bland OECD-länderna med en marginalskatt på 56,6 procent, enligt KPMG:s årliga undersökning som DN tagit del av. Tvåa på listan kommer Danmark med en marginalskatt på 55,38 procent och Spanien trea med 52 procent.

Lägst marginalskatt finns i Tjeckien med 15 procent och Ungern med 16 procent. Med marginalskatter menas den skatt som höginkomsttagare får betala för den sist intjänade kronan.”  Sverige har de högsta skatterna, Dagens Nyheter.

———————————————————————————————————————————————————————————————

KOMMENTAR  Sverige har världens högsta marginalskatter – återigen är det kartlagt! Trots det möts man ofta av en speciell typ av skattehistoriereformister som famlar i minnet efter något annat land som har ännu högre marginalskatter – svaret brukar bli Danmark. Tyvärr är det inte sant. ”Sverige hamnar för tredje året i rad i topp bland OECD-länderna med en marginalskatt på 56,6 procent, enligt KPMG:s årliga undersökning”, skriver DN i artikeln ovan. Sverige leder alltså värstingligan i skattetryck, Danmark kommer därefter på en andraplats.

Det enda positiva resultatet i undersökningen (om man antar att skatter på framförallt arbete är skadliga) är att den totala skattenivån på arbete har minskat något i Sverige, framförallt till följd av genomförda jobbskatteavdrag.

Man skulle kanske kunna tro att åtminstone något politiskt parti driver frågan om att världens högsta marginalskatter ska sänkas. Icke. Folkpartiet nämner förvisso att värnskatten bör avskaffas, men har inte allianspartierna med sig, därför har det blivit ett tyst krav.

Hur kan det då förhålla sig att inget parti driver frågan om avskaffandet av till exempel värnskatten, som tidigare varit en het stridsfråga. För svar på den frågan hänvisas till artikeln härintill, om opportunism och politikens triangulering – och långtgående cynism, ska kanske tilläggas.

https://www.publicnews.se/2012/10/02/juholt-om-klegget-schlingmann-om-den-nakne/ 

 

 

Lämna ett svar