Svenskt utbildningsmoras

Att svenska utbildningsresultat är i fritt fall visas i återkommande undersökningar. Resultaten har rasat i takt med att skolsegregationen tilltagit,  betygskorruptionen (där skolpeng betalar fejkade betyg) och vinstuttag ökat – våra skattepengar förs ut till skatteparadis. Tyvärr är inte bara grund- och gymnasieskolor i fritt fall utan även universiteten och dess internationella anseende, vilket uppmärksammas av Olle Wästberg nedan. /PN

Uppsala universitet

 

”Svenska universitets krympande anseende

Att två svenska universitet åkt ut från de hundra bästa i Times Higher Education Reputation Index är en allvarlig signal. Det är en speciell undersökning som inte mäter den faktiska kvalitén hos lärosätena, utan just anseendet.
www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2014/reputation-ranking

Vad undersökningen visar är att svenska universitet har svårt att hävda sig i den allt skarpare internationella konkurrensen. För en sådan konkurrens finns – om de bästa forskarna, lärarna och de mest lovande studenterna.
tinyurl.com/qxpwprl

Tillsammans med styrelsen för STINT (Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning) besökte jag nyligen universitet i Qatar, Abu Dhabi, Dubai, Ras Al Khaimah och Sharjah.  I dessa länder ser vi vad som håller på att hända. De försöker ta ett jättekliv in i modernitet (dock inte in i demokratin). Därför satsar de bl a på ett kunskapslyft. Som en del av det har man inbjudit utländska prestigeuniversitet – som Georgetown, New York University, Sorbonne – att etablera sig. Ett bevis på att också universitet lever på en global marknad. Något vi måste ta åt oss också i Sverige. Det pågår ett paradigmskifte som Sverige inte deltar i.”
tinyurl.com/o7tz58y

Olle Wästbergs Nyhetsbrev

Lämna ett svar