Nästan 100 ton manipulerat kött

Ingen slog larm om filéen – trots kritiken | SvD.

Svenska Dagbladet har fortsatt att undersöka skandalen med rödfärgad flälskfilé som sålts som oxfilé. Jag skrev en kommentar till skandalen den 19 oktober. Jag menade att det här är ett trendbrott inom matfusket. Tidigare har man fuskat med datum etc. Men här handlar det om någon som medvetet tillsatt okända kemikalier i maten för att få den att framstå som något helt annat än den är. Jag åt själv av det manipulerade köttet, vilket var en obehaglig upplevelse. Många andra konsumenter vittnar om samma upplevelse.

Det anmärkningsvärda är att fusket kunnat pågå så länge utan att någon slagit larm. SvD visar hur många led i handeln låtit detta fortgå trots att de visste bättre. Det är en allvarlig skandal, men frågan är om de som tjänat pengar på detta kommer att ställas till svars.

Som jag skrev i min kolumn den gången är det säkrast att vi konsumenter inte bara stirrar på priset och litar på att förpackningen innehåller det som står på den. Vi måste nu bli mer misstänksamma och ifrågasätta vad som egentligen ligger i paketet. Som man tvingas göra i många andra länder. Detta beror på många saker. En av dessa är EU-medlemskapet, där inga gränskontroller görs på kött importerat från ett annat EU-land. Enligt SvD:s artikel verkar köttet ha importerats från Ungern. Men exakt varifrån det kommer och vem som manipulerat det tycks man ännu inte veta.

Lämna ett svar