Spiltan Investmentbolag – bästa Sverigefond

Spiltan har genom sin geniala fond Spiltan Aktiefond Investmentbolag gjort alla sparare en mycket stor tjänst – samtidigt har Spiltan förstört för alla andra fondbolag. Det behövs helt enkelt ingen annan aktiefond – åtminstone ingen annan Sverigefond. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en smart och billig fond som ger överlägset bäst avkastning. En vinnarfond för år 2014 och framtiden – både för den passiva och den intresserade spararen – en fond både för vanligt folk och experter!

 

Bild1

Spiltan Investmentbolag

Spiltan Aktiefond Investmentbolag investerar i finansfamiljernas välskötta investmentbolag. Flera undersökningar har visat att investmentbolag över tiden slår index med flera procentenheter per år – det är ytterst få fonder som gör det. På kort och medellång sikt kommer det säkerligen att finnas en och annan småbolagsfond, specialfond eller en fond för en viss region eller bransch som ger bättre avkastning än Spiltan Aktiefond Investmentbolag, men troligen inte på lång sikt, 8-10 år eller mer.

De är helt enkelt smart att ta rygg på Sveriges ledande kapitalister – åtminstone för den som vill få en bra avkastning på sina investeringar.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är ett tryggt och billigt fondval för den seriösa, långsiktiga spararen. 

Vad gäller avkastning är det intressant att jämföra med småbolagsfonden Didner & Gerge som för den senaste femårsperioden imponerande har den näst bästa avkastningen av drygt 16.000 fonder på den svenska marknaden (en Rysk aktiefond ligger etta). Spiltan Aktiefond Investmentbolag startade först 2011-11-30, men sedan starten har den aningen högre avkastning än D&G småbolag (som tävlar i kategorin småbolag), se nedan.

Regler för utmärkelse av årets fond år 2014

När vi utser bästa fond i åtta olika kategorier tar vi främst hänsyn till avkastning, riskjusterad avkastning, avgifter, tillgänglighet, konsistens och trovärdighet i att fondbolaget ersätter toppförvaltare med nya, det vill säga att man kan lita på en fortsatt god förvaltning.

Spiltan bäst på allt – utom riskjusterad avkastning. 

Trots mycket tuff konkurrens segrar Spiltan i alla kategorier utom en. Spiltan har även bäst avkastning sedan starten 2011-11-30, se diagrammen nedan.

Vad gäller riskjusterad avkastning är det Carnegie Sverige Select som gäller, fonden är dock stängd för nyinsättningar.

 

staplar

Beräkningarna är gjorda utifrån fondbolagens uppgifter.

 

MORNINGSTAR

MORNINGSTARsv

I Morningstars diagram är det lite svårare att se den exakta skillnaden som redovisas i stapeldiagrammen ovan, men tendens är tydlig – Spiltan (grön) och Didner & Gerge Småbolag (röd) tävlar om att leverera bäst avkastning.

 

Guld till Spiltan Investmentbolag i kategorin bästa Sverigefond år 2014

Vi utser Spiltan Aktiefond Investmentbolag till bästa Sverigefond år 2014. Vi är övertygade om, utifrån historisk data för investmentbolag, att fonden har förutsättning att fortsätta leverera toppavkastning. Formellt står Erik Brändström som förvaltare, men fonden är passivt förvaltad och ska  replikera Stockholmsbörsens index SIXPRX. Fonden ska sålunda inte påverkas av förvaltarbyte.

Spiltan har dessutom en av marknadens lägsta avgifter, med 0,2 procent i årlig förvaltningsavgift.

Det enda smolket i bägaren är att Spiltan Aktiefond Investmentbolag kan ha en relativt stor standardavvikelse – fondens svävningar upp och ned – i partitet med en småbolagsfond.

Silver till Didner & Gerge Sverige i kategorin bästa Sverigefond år 2014

Genom exceptionellt hög avkastning ända sedan år 1994 har Didner & Gerge Sverige under lång tid varit den bästa Sverigefonden – åtminstone fram till Spiltans intåg. Nu ersätts de rutinerade Sverigeförvaltarna Henrik Didner och Adam Gerge av fondbolagets framgångsrika småbolagsteam, Gustaf Setterblad och Adam Nyström, så det bådar gott även för framtiden för Sverigefonden.

Brons till Carnegie Sverige Select i kategorin bästa Sverigefond år 2014

En annan rutinerad förvaltare, Simon Blecher på Carnegie, excellerar med bäst riskjusterad avkastning, men den rörliga avgiften – som kan bli hög med en framgångsrik förvaltare vid rodret (trots skenbart låg Normanavgift) – i kombination med att fonden för närvarande är stängd för nyinsättningar ger ett brons istället för medalj av högre valör.

 

Vi återkommer med utmärkelser i ytterligare sju kategorier samt slutligen utmärkelsen bästa fondbolag total sett. Vi återkommer också med en mer utförlig artikel om investmentbolag. 

 

Lämna ett svar