SHB: Sverige får draghjälp av kronan – Afv

Kronans förstärkning under sommaren har börjat få mycket uppmärksamhet, kanske i takt med att företagen börjar starta upp efter sommarledigheterna. Men även om den svenska valutan har stärkts rejält mot euron, och nått de lägsta nivåerna på tolv år, är kronans styrka inte lika imponerande om den vägs mot en prisjusterad och handelsviktad korg. SHB: Kronförstärkning storm i ett vattenglas – Affärsvärlden.

 

——————————————————————————————————————————————————————————————

 KOMMENTAR Enligt Handelsbanken har ”Kronans förstärkning under sommaren börjat få mycket uppmärksamhet, kanske i takt med att företagen börjar starta upp efter sommarledigheterna.” Public News välkomnar även Handelsbanken tillbaka från sommarledigheterna, för från banken med den högst rankade makroanalysen har det varit relativt tyst under sommaren – trots egen mediaavdelning å allt, är det inte främst SHB som hörs i debatten, utan där figurerar främst de mycket kompetenta kollegorna från två konkurrerande banker.

Instormande efter semestern ger nu SHB ett något annorlunda perspektiv på kronans utveckling under sommaren: När bankens valutastrateger beaktar valutakurserna i Sveriges viktigaste handelspartners, justerat för skillnader i hur priser och enhetsarbetskostnader har utvecklats, då är slutsatsen att kronans växelkurs hittills under augusti varit 1,5 procent svagare än snittet under de 15 senaste åren. Även om kronan nu är starkare än tidigare, behöver man bara gå tillbaka till februari 2011 för att hitta en ännu starkare krona, handelsviktat och priskorrigerat.

Och tvärtemot vad industriföreträdare getts plats att basunera ut i den lilla rosa tabloiden, konstaterar Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén att ”vi får fortfarande draghjälp av kronan, och frågan är hur länge vi ska fortsätta ge rabatt på vår export”. Enligt Måhlén är kronan inte är särskilt stark i reala termer, vilket styrks av att Sverige uppvisar betydande överskott i bytesbalansen. Kronan skulle behöva stärkas med uppemot 20 procent ytterligare för att bytesbalansen ska balanseras enligt SHB. Banken säger också emot dem som haussat kronan och hävdar att det är för tidigt att tala om kronan som någon ”safe-haven-valuta” – följaktligen förutspår inte banken någon räntesänkning i september med anledning av kronans värde.

Vi välkomnar det något annorlunda perspektivet och väntar med spänning på att höra om den unisona ekonom- och journalistkårens stämmor nu skiftar ton något.

Vad gäller förklaringen till den kronförstärkning som trots allt skett under sommaren så betonar SHB välkända faktorer: gynnsam ekonomisk statistik i Sverige, vidgade korträntespreadar och portföljdiversifiering i vissa centralbanker.

 

Lämna ett svar