SD tvingar S och M till samarbete

Sverigedemokraternas framfart i opinionen är inte särskilt förvånande. De etablerade partierna blir allt otydligare i sin ideologiska profil och vet inte heller hur de ska förhålla sig till integrationsfrågan. Efter valet 2014 kan SD mycket väl nå över tio procent. Då kan Moderaterna och Socialdemokraterna att precis som i Nederländerna tvingas till ett regeringssamarbete.

 

ANALYS

Av Per Balderson

 

De flesta partier har problem idag

När man studerar de senaste opinionsmätningarna är det tydligt att de flesta riksdagspartier har problem. Socialdemokraternas uppgång efter Stefan Löfvens tillträde har bytts mot en mindre nedgång och målet om att åter nå nivåer runt 40 procent känns alltjämt avlägset. Moderaterna ligger numera under 30 procent i mätningarna trots att det främsta triumfkortet, trovärdigheten i den ekonomiska politiken, borde locka väljare i dessa tider av oro. Kristdemokraterna och Centerpartiet har fortsatt svårt att hitta profilfrågor och ser ut att sätta sin förhoppning till moderata stödröster också i nästa val. Folkpartiet ligger något bättre till men framstår mer och mer som ett enfrågeparti som mest intresserar sig för skolfrågor,

Inte heller vänsterpartiet och miljöpartiet har fått de lyft som de hoppats på. I samband med partiledarbytet från kommuniststämplade Lars Ohly till retoriskt skicklige Jonas Sjöstedt var förväntningarna höga. Men så här långt har Sjöstedt varit en besvikelse. Partiet ligger kvar på samma låga nivå som valresultatet 2010. Miljöpartiet har visserligen nått en starkare ställning i opinionen men glastaket verkar ligga strax under tio procent. Med sin tydliga storstadsprofil har partiet påtagligt svårt att attrahera väljare ute i landet.

Sverigedemokraterna enda vinnaren

Den tydliga vinnaren i de senaste opinionsmätningarna är istället Sverigedemokraterna. Efter en längre period med mätningar runt fem procent har partiet nu snabbt klättrat upp till nivåer över åtta procent. Många spekulerar i anledningen till partiets plötsliga ökning. En del skyller på att utfrågarna i den senaste SVT-ledda partiledardebatten ställde kritiska frågor om integrationspolitiken, andra menar att den senaste tidens uppmärksamhet för partiet lockar nya väljare.

 

Underskattar väljarna

Frågan är om inte dessa båda förklaringar underskattar väljarna. Mycket tyder istället på att det finns en verklig oro bland många för hur integrationspolitiken fungerar. Inom områden som skola, arbetsmarknad och bostäder ser alltfler med egna ögon att den snabba invandringen de senaste decennierna också leder till stora utmaningar, inte minst på kommunal nivå.

När dessutom Socialdemokraterna och Moderaterna båda går mot mitten och använder samma typ av retorik öppnar det upp för partier som är tydliga i sin politik. Att Jimmie Åkesson nu också passar på att tona ner Sverigedemokraternas tidigare mer aggressiva framtoning ökar risken för att ännu fler kommer att söka sig till partiet. Situationen i våra nordiska grannländer och runtom i Europa visar att det finns potential. Där har ofta högerpopulistiska partier med invandrarkritisk profil mellan tio och tjugo procent av rösterna.

S och M kan tvingas till samarbete

Om Sverigedemokraterna får över tio procent av rösterna i valet 2014 kommer det med all säkerhet att påverka blockpolitiken. Både Socialdemokraterna och Moderaterna kommer i ett sådant läge att få svårt att skapa majoritet för sin politik även om de skulle samarbeta över blockgränsen. Alliansen kommer vid ett valresultat på strax över 40 procent antagligen inte kunna bilda majoritet ens om man samarbetar med Miljöpartiet. Och för Socialdemokraterna är risken uppenbar att det inte räcker att få med sig Centerpartiet eller Folkpartiet för att få egen majoritet för sin politik.

Om inget av blocken når över 45 procent i valet 2014 är det inte otroligt att vi får se ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. I veckan såg vi detta inträffa i Nederländerna när landets två största partier bildade gemensam regering. Där var tröttheten över att låta högerpopulister och vänsterextremister få inflytande över regeringspolitiken, särskilt i tider av ekonomisk kris, till slut så stor att de båda ledande partierna började samarbeta.

Samtidigt finns stora risker med ett samarbete mellan landets två största partier. I Finland har de långa perioderna med koalitionsregeringar skapat utrymme för Sannfinländarna att växa sig starka. Och i Österrike har det länge pratas om de demokratiska riskerna med den i decennier långa koalitionen mellan Socialdemokrater och Kristdemokrater, som ledde till en frustration i väljarkåren och förde det nationalistisk FPÖ till makten i en koalition med Krisdemokraterna mellan 2000-2006. Sedan dess är det dock återigen Socialdemokrater och Kristdemokrater som styr. Men om de stora partierna ändå gör upp om allting, varför då över huvud taget gå och rösta?

Elefanten i rummet

Oddsen för ett liknande utfall i Sverige efter valet 2014 blir allt lägre. För tyvärr är det lite idag som tyder på att de etablerade partierna ska lyckas stoppa Sverigedemokraternas framfart i opinionen. Integrationspolitiken har blivit elefanten i rummet som ingen vågar prata om med risk för att göra bort sig. Och de etablerade partierna fortsätter att profilera sig i mitten. Resultatet kan mycket väl bli oväntade politiska konstellationer efter riksdagsvalet 2014 – ett resultat av de etablerade partiernas politik och strategier i dag.