Romney är den nya Kerry

 

 

Läget för Romneykampanjen har försämrats de senaste dagarna, inte minst pga Romneys klantiga hantering av situationen i mellanöstern. (läs mer från SvDs USA-panel om oron här.) Det är flera som har påpekat att Romney har blivit mer och mer lik John Kerry (den demokratiska kandidaten som förlorade mot George W. Bush 2004).

Precis som Romney var Kerry en politiker från Massachusetts som lutade mot mitten, en kompromisskandidat för partimedlemmar. Demokraterna valde inte Kerry för att de tyckte om honom bäst, utan för att de trodde att den andra sidan skulle gilla honom. En krigshjälte som Kerry, var tanken, skulle locka även de mest “hökaktiga” på högersidan.  Det var den politiska motsvarigheten till att välja pojkvän för att du tror dina vänner ska bli imponerade. Och som svar valde republikanerna att attackera Kerry på  just hans starkaste punkt, hans bakgrund inom militären.

Och nu ser vi samma situation igen med Romney. Kompromisskandidaten Romney valdes för man trodde han kunde hantera ekonomifrågor med sin Bain Capital-bakgrund — en egenskap man trodde skulle imponera på osäkra väljare. Men Romney har gjort flera misstag som gör hans styrkor till svagheter.

Som du ser har jag fortfarande kvar min inbjudan till Kerrys valvaka 2004 i Boston som skulle ha varit en segerfest. Om Romney fortsätter i samma spår, kommer en biljett till hans valvaka ha samma försumbara värde om 8 år.

 

2012-09-17

Lämna ett svar