”Reinfeldt i filttofflor för Ryssland”

De senaste dagarnas angrepp av ledande moderater på statsminister Fredrik Reinfeldt är ytterst ovanligt och smått sensationellt. Värst av allt är att det hävdas att Reinfeldts förståelse för Rysslands angrepp på Ukraina är symptomatiskt. Statsministern och hans uttalanden beskrivs i ordalag som undfallenhet, oacceptabelt och filttoffla.

Reinfeldt filttoffla

Angreppet och de hårda ordvalen är mycket ovanliga och sensationella, frågan är om en sittande statsminister i modern tid någonsin blivit så fullständigt sågad av ledande partikamrater. Reinfeldt har visat att han ”struntat” i utrikespolitiken och överlåtit den till Carl Bildt, vilket är något som han inte får göra som statsminister enligt Anders Björck.

Faktum är att Reinfeldts Ryssvänliga uttalanden är statsministerns största politiska skandal någonsin. Reinfeldt har på ett tragiskt och tydligt sätt visat att han inte är en statsman och därför kan han heller inte vara kvar som statsminister.

Vad statsminister ordagrannt sa till SR Ekot i söndags ”det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krim och i östra Ukraina men inte på det sätt man agerar”.

Ledande moderaters avståndstagande från partiledaren är förödande för Reinfeldt.

”Utrikesminister Carl Bildt var först ut att kommentera Reinfeldts uttalande:

Jag tror inte det har varit så mycket rysk minoritets oro, om jag ska vara riktigt ärlig.”

Gunnar Hökmark, Moderaternas gruppledare i Europaparlamentet:

Det är ju ett öppet brott mot grundläggande folkrätt. Det vi ser nu är en framväxt av rysk etnisk nationalism som är väldigt allvarlig. Det är den som man måste sätta sig emot och ta avstånd ifrån. /…/ Ukraina har ett ansvar för att respektera sina medborgares fri- och rättigheter. Det är inget annat land som har det legitima kravet eller den rättigheten. /…/ När man identifierar den etniska identiteten som överordnad den internationella rätten då öppnar man slussarna för all typ av hot och våld. Den logiken är oacceptabel.

Före detta försvarsministern Anders Björck (M)

Det är ganska konstigt att statsministern och utrikesministern inte är samordnade. De borde vara på samma linje. /…/ Jag tolkar det som att Carl Bildt har skött utrikespolitiken ganska självständigt och att de inte har varit synkroniserade. Det är sådant som inte får ske. /…/ Det är väl förståeligt att en statsminister lugnar ned men det får inte ske på bekostnad av en realistisk syn. /…/ Tydlighet är ett språk som ryssarna förstår. Det är bra om man säger ifrån. 1900-talets historia är full av exempel där man inte har varit tillräckligt tydlig och också vad det har lett till. /…/ Nej, inte när det gäller att säga ifrån. Undfallenhet kan alltid misstolkats. Peace for our time var ju något som man bekant fick ångra sedan; man var allt för optimistisk. Och jag hoppas innerligt att man inte får ångra den svenska nedrustningen som har skett nu under ett antal år. Och den bär ju naturligtvis ytterst statsministern ansvar för.”

Moderaten Rolf K Nilsson, tidigare riksdagsledamot och försvarspolitiker:

”Fredrik Reinfeldt har varit väldigt, väldigt, väldigt försiktig gentemot Ryssland ända sedan han tillträdde som statsminister. Han låg fruktansvärt lågt när det gäller exempelvis den ryska gasledningens tillkomst. /…/ Jag vet inte varför Fredrik Reinfeldt har så stor respekt för Ryssland. Han tassar runt i filttofflorna.

Lämna ett svar