Razzia mot kineser i Spanien

Spansk polis har gjort en stor razzia mot en kinesisk handelsplats utanför Madrid i Spanien. Ledaren för verksamheten, som till och med fått träffa den spanska kungafamiljen, anklagas nu för mutor, hot, smuggling, skattefusk och annan brottslig verksamhet. Reaktionerna är starka både hos spanjorer och kineser.

 

中国公告 – Kinabulletinen

av Sten Bäckström

Den 17 oktober inleddes en tre dagar lång razzia mot organiserad brottslighet i Spanien, rapporterar den kinesiska nyhetssajten news.sina.com (länk). Razzian genomfördes i flera städer, bland annat Madrid och Barcelona, men riktades främst mot verksamheten vid den kinesiska handelsplatsen i Fuenlabrada, 8 km utanför Madrid. Vid razzian beslagtogs miljontals euro i kontanter – sannolikt pengar som undanhållits beskattning.

Centrum för handeln i Europa

Handelsplatsen utanför Madrid är centrum för handel med kinesiska varor i Europa. En stor del av de kinesiska varor som saluförs i Europa har passerat denna grossistverksamhet i Spanien. Det handlar alltså inte om de varor som tillverkas i Kina på uppdrag av stora företag i t.ex. klädbranschen, utan om övriga kinesiska varor som säljs även i Sverige. Om du går in i en svensk affär ser du troligen varor som passerat Fuenlabrada.

Ledare för grossistverksamheten i Spanien är Ping Gao, en man som immigrerat till Spanien från den kinesiska småstaden Qingtian, som har cirka en halv miljon invånare. Runt en kvarts miljon människor från Qingtian bor idag i andra delar av världen – av dem cirka 70 000 i Spanien. Majoriteten av dem arbetar med handel eller restaurangverksamhet. Även i Sverige finns en stor grupp kineser med ursprung i Qingtian som är verksamma framför allt i restaurangbranschen.

Från städare till audiens hos kungen

Ping Gao började som fattig immigrant arbeta med att städa och diska på sin släkts restaurang i Spanien i slutet av 1980-talet. Därefter arbetade han sig upp och är idag mångmiljonär. Han har blivit omskriven i spanska medier som framgångsrik entreprenör och även fått audiens hos den spanske kungen. Han har också uppmärksammats i Kina, fått föreläsa på universitet och är ledamot styrelsen i sin kinesiska hemprovins.

Nu anklagas Gao, enligt sina.com,  för organiserad brottslighet, bl.a. skattefusk, mutor, hot och pengatvätt. Gao och flera andra ledande personer i verksamheten bor i Madrids finaste bostadskvarter. I deras hem påträffades stora mängder kontanter.

I svenska medier har jag inte sett någon rapportering om denna händelse, förutom Svenska Yle i Finland, som kortfattat rapporterar om razzian (länk).


Vrede hos spanjorer och kineser

Händelsen väcker starka känslor bland spanjorer, rapporterar sina.com. Den spanska ekonomin har som bekant stora problem och arbetslösheten är hög. Många spanjorer befinner sig i stora ekonomiska svårigheter. Nu väcks fientliga känslor mot de cirka 160 000 kineser som finns i Spanien. Spanjorer utan pengar uppfattar kinesiska immigranter som rika och missunsamma. Nu påstås de dessutom fuska och undanhålla skattepengar, vilket väcker ytterligare vrede. Kinesiska immigranter i Spanien går samtidigt ut och demonstrerar på gatorna. De anser att razzian är orättvis och straffar dem som arbetar hårt, medan de menar att många spanjorer inte arbetar alls, utan lever på samhällets bekostnad. Många kineser ser inte allvarligt på att ägna sig åt obeskattad verksamhet och ser nu sin verksamhet och utkomst hotad. Kombinationen av etniska skillnader och en ekonomi i kris kan bli till en explosiv blandning i framtiden.

Reaktionerna i de kinesiska kommentarsfälten är också övervägande ilskna över razzian, även om vissa kineser sympatiserar med den europeiska hållningen.

Till saken hör att inte bara kineser utan även spanjorer misstänks för delaktighet i härvan, bl.a. tulltjänstemän.

Lämna ett svar