Rätt att stänga av Soran Ismail och Cecilia Uddén

Det är bra att komikern Soran Ismail kämpar mot rasism – fler borde följa hans exempel. Det är också bra att han tydligt utmanar politiker och politiska partier med rasistiska tendenser. Däremot är det inte bra om han i rollen som programledare i public service tar ställning mot ett riksdagsparti eller en politiker. Det är inte förenligt med programledarrollen, vilket även den rutinerade Cecilia Uddén har fått erfara. Alla som tror på ett oberoende public service och den demokratiska processen borde välkomna att Soran Ismail fått välja mellan sina två roller.

Soran Ismail & Carolin

Korten har medvetet eller omedvetet blandats ihop vad gäller komikern och programledaren Soran Ismails olika roller. Lika självklart som det är att han får och bör ta ställning för alla människors lika värde, är det självklart att han som programledare inom public service inte får göra partipolitik av saken. Det förstår alla som har jobbat inom public service, till exempel på Sveriges Radio.

Cecilia Benkö, VD för SR, förklarade på torsdagen i bland annat SVT-debatt skillnaden mellan att som journalist stå för antirasistiska idéer och att ta ställning för eller emot politiska partier. Jag är övertygad om att Soran Ismail själv förstår den skillnaden, det är nog snarare utomstående personer som inte har den skillnaden helt klar för sig och som eldar på debatten och konflikten.

Även den bäste kan gå över gränsen

Soran Ismail är en lovande talang inom flera områden och som nu i dubbel bemärkelse valt sida för den kommande valrörelsen, genom att avstå programledaruppdraget under den perioden och istället satsa på debatt och uppträdanden. Det är också viktiga bidrag till valrörelsen och därmed demokratin.

Cecilia Uddén

Att det i bland kan vara svårt att bemästra sina åsikter bekräftas av att SR’s rutinerade journalist Cecilia Uddén år 2004 tog ställning för presidentkandidaten John Kerry mot George W Bush i ett program där hon var programledare. Uddén som är en mycket högt aktad journalist inom SR blev ändå avstängd. I den påföljande heta diskussionen med SR’s ledning, som ville tvinga Uddén till offentlig avbön, utmanade Uddén SR med att de istället kunde säga upp henne. Idag beklagar hon dock sitt agerande som programledare.

Det vore bra om även Soran Ismail kunde gå ut och uttala sin förståelse och sitt stöd för SR’s beslut – det skulle gynna den oberoende journalistiken och ytterst den demokratiska processen.

Är det någon som verkligen vill att SR luckrar upp reglerna och tillåter att personer med tydliga politiska sympatier får yttra sig i rollen som programledare. Skulle det inte bli en proteststorm om till exempel någon petad Sverigedemokrat blev värvad som programledare och då tilläts vara tydlig i att fördöma till exempel regeringens migrationspolitik. Det skulle säkerligen bli ett j-a liv, och det med all rätta.

Public Services journalistik ska vara saklig och opartisk – punkt slut. 

Lämna ett svar