Klockan slår. Putins EU kommer – Adenauers går

 

Det ser allt mer sannolikt ut att de forna Sovjetrepublikerna kommer att bilda en eurasisk union dominerad av Ryssland. Ett ekonomiskt block är ett favoritprojekt för Vladimir Putin, som efterlyste en union enligt EU:s modell när han kandiderade för sin tredje period som Rysslands president. Putins dröm om en ny union allt närmare | East Capital.

 

———————————————————————————————————————————————————————————————

 KOMMENTAR Det snurrar allt snabbare och ingen, ingen alls, vet hur det slutar. Även om det är PublicBankings höga önskan att euron ska överleva – Europavänner som vi är – ser det allt mer osannolikt ut att alla ekonomiska och politiska stopptecken ska kunna passeras. (Därför har vi sedan länge gjort det som Draghi varnar för ”don’t go short on the euro”. Men att gå kort mot euron är en allt för lockande och effektiv försäkring för att kunna motstå en sådan investering, för om allt annat rasar då går i alla fall den i motsatt riktning – givet att emittenten inte går i konkurs i samband med ett eventuellt moras.)

Och om euron faller då riskerar hela det stolta EU-projktet att falla sönder eller som den italienske, ansedde premiärministern Mario Monti varnade för i tyska Der Spiegel förra söndagen:

– De spänningar som har följt euroområdet de senaste åren börjar redan visa tecken på en psykologisk upplösning av Europa. Mario Monti talade då också om motsättningarna mellan norra och södra Europa som ”mycket alarmerande”.

Det går inte längre att utesluta en upplösning av euron i första hand och som en historiskt – förödande – konsekvens kan hela Europasamarbetet då falla sönder. Att det ska gå så långt känns fortfarande helt osannolikt, men med handen på hjärtat känns det mindre osannolikt än för bara någon månad sedan – inte minst mot bakgrund av att Europas ledare börjar prata i sådana termer.

Mycket pekar mot att det är Tyskland som får nog – inte minst genom att tyska politiska eller juridiska instanser inte lyckas baxa projektet längre – det blir i så fall ett ödets ironi mot bakgrund av att det var just en tysk, Konrad Adenauer, som kan ses som grundare av EU-projektet. Adenauer  var förbundsrepublikens förste kansler, den som ledde den nybildade staten 1949–1963 och förändrade efterkrigstidens Tyskland och Europas historia mer än någon annan genom försoningen med Frankrike – en försoning som varit mer eller mindre djupgående beroende på ledarskapet i de två länderna. Tillsammans med Frankrikes president Charles de Gaulle uppnådde Adenauer en historisk vändpunkt då de år 1963 undertecknade ett vänskapsfördrag som blev ett viktigt steg på vägen mot en europeisk integration och dagens Europeiska union – det EU som nu fallerar.

 

NYTT EU – EURASISKA UNIONEN/EUROASIATISKA UNIONEN

Som en fågeln Fenix kan det komma ett nytt, men helt annat EU ur Europas aska. För i all tysthet – känns det som – håller den andra fallerade europeiska unionen, Sovjet och dess vaga och decimerade efterföljare OSS – på att återuppstå i en Euroasiatisk union. Det som fått det hela att ta fart är den nygamla, auktoritäre Ryske presidenten Vladmir Putins tilltagande intresse för återupplivandet av en mer långtgående union. Startskottet var OSS-staternas signerande av ett frihandelsavtal i oktober i fjol. Enligt Rysslands röst (”Rysslands äldsta statliga radiostation”), konstaterade Ukrainas premiärminister Mykola Azarov:

– Vi har hittat sådana lösningar som möjliggör att skapa en maximalt effektiv frihandelszon inom ramen för vårt ekonomiska samarbete. Detta innebär nya arbetstillfällen och lovande framtidsutsikter för industriell utveckling, vilket är särskilt viktigt i och med dagens instabila finansekonomiska läge.

I svensk media finns inte mycket att läsa om om detta EU, men fondbolaget East Capital skriver om arbetet med nya EU på ett förtjänstfullt sätt:

Putin meddelade att tullunionen skulle fördjupas och få fler medlemsländer i oktober 2011. Därefter har det gått snabbt; Kirgizistan har anslutit sig, politiska ledare i Tadzjikistan har visat intresse, Medvedev har talat om en gemensam valuta och unionen har fått ett institutionellt ramverk som liknar EU, med ett råd, en kommission, bindande avtal och en egen domstol. Ett grundläggande fördrag, motsvarande Romfördraget i EU, förväntas vara undertecknat innan den 1 januari 2015.” Läs texten i sin helhet genom länken ovan kommentaren.

Vad som är mest troligt – ett framtida Ryskdominerat EU eller ett kvarvarande västerländskt dito, eller både och, det får framtiden utvisa. Tills vidare följer vi frågan med största intresse.

East Capitals satsning på nyhetstexter är ett välkommet tillskott för information. Svensk media urvattnas i allt snabbare takt och upprätthålls allt mer av ”duktiga flickan från första raden i klassrummet” – utan några som helst intellektuella ambitioner. Därför är det välkommet att de som besitter kunskap tar saken i egna händer, såsom just East Capital men även Svenska Handelsbanken gjort vad gäller egen ekonomibevakning med nyhetssändningar.
Det behövs ännu fler aktörer – Public Banking försöker, i all blygsamhet, bidra till den utvecklingen.

 

FAKTA: Eurasiska Unionen
Föreslagen ekonomisk och politisk union med utgångspunkt i EU och bakgrund i den existerande tullunionen mellan Ryssland, Vityssland och Kazakstan. 
Grundad: 
18 november 2011 (ekonomisk union sedan 1 januari 2012, planerad fullskalig union från 1 januari 2015)
Huvudsäten: 
Astana, Minsk, Moskva
Organ: 
Eurasiska Rådet, Eurasiska Kommissionen, Eurasiska Domstolen
Medlemmar: 
Kazakstan, Kirgizistan, Ryssland, Vitryssland
Kandidater:
 Tadzjikistan
Potentiella medlemmar:
 Ukraina, Moldavien, Armenien, Georgien, Azerbajdzjan, Turkmenistan
På agendan: Utredning av en gemensam valuta

En reaktion till “Klockan slår. Putins EU kommer – Adenauers går

  • 2012-08-11 kl. 12:25
    Permalink

    Svårt att se att det ryska eu skulle få någon större spridning. Rysslands grannländer vet att alla avtal med Ryssland är förknippat med att överföra en del av sin suveränitet till just Ryssland vilket de gamla sovjetländerna är livrädda för. -stan länderna och Vitryssland är redan totalt dominerade av Ryssland genom gas, militärbaser och handel (utom möjligen Tadjikistan som länge varit motståndare till unionen). Flörtar med Ukraina kan användas som ett förhandlingskort vis à vis EU. Men jag har svårt att se Baltländerna och Polen gå med i det.

    /Jonathan

Lämna ett svar