Professor Erikson avslöjar vem som vinner valet

Av Elizabeth Walentin

 

 

Foto: Fores

Vem vinner valet i höst? Enligt en känd amerikansk professor i statsvetenskap är det 57% sannolikhet för Obama när man tittar på inkomstökning (s.k. “cumulative income growth”) och 80% sannolikhet för Obama när man tittar på näringslivsvillkor (“business conditions.”)

Det var slutsatsen när Professor Robert S. Erikson från Columbia University pratade på ett lunchseminarium organiserat av IFN och Fores. Jag fick äran att vara med i panelen, tillsammans med Olle Folke från IFN och Janerik Larsson från Prime PR. Det var ett spännade samtal, och även trevligt att för en gångs skull prata mitt modersmål på scenen.

Här hittar du länken till filminspelningen av seminariet.

Professor Erikson är expert på opinionsundersökningar och enligt honom ser man tydligt vem som vinner valet en till två veckor efter konventen är avslutade. Om man ser tillbaka på tidigare val, så ser man att den som leder efter konventen även vinner valet. Jag skulle ha trott att debatten och valet av vice presidentkandidat hade mer avgörande betydelse, men enligt hans forskning är det konventen som gäller. Republikanska konventet börjar redan nästa vecka, och demokratiska konventet veckan därpå, så snart vet vi med stor sannolikhet vem vinnaren kommer att vara….

Lämna ett svar