Presidentvalet mitt i stormen

I en amerikansk valkampanj måste man vara förberedd för en “game changer” i sista stund som kan påverka valets resultat. Det kallas för”October Surprise”, och i år har det blivit en överraskning som ingen kunde ana—superstormen Sandy som har drabbat östkusten.

Av Elizabeth Walentin

Jag var på Obamas San Francisco-kontor igen och allt var lugnt på ytan. Det var lika mycket aktivitet som vanligt och det var som vilken dag i slutspurten som helst. Medan solen sken utanför, ringde jag upp osäkra väljare i Ohio. Av dem jag pratade med var det endast en person som nämnde stormen. Men bakom kulisserna av kampanjen pågår febril aktivitet att ställa in aktiviteter och omdirigera resurser.

En mardröm

Utifrån ett kampanjperspektiv är det här en mardrömssituation. Mitt i slutspurten av ett väldigt jämnt val blir det plötsligt väldigt svårt att nå vissa väljare—det finns fortfarande mycket problem med el, transport, och kommunikation i stormområdet. Sedan är det också svårt att hitta rätt ton i budskapet till väljare som har blivit personligt drabbade. Negativa attacker fungerar inte längre, men inte heller överdrivna välgörenhetsinsatser.

Cyniska spekulationer

Det har varit mycket spekulation om stormen gynnar Obama eller Romney. Svaret är att det svårt att förutse, och det beror på vilken perspektiv man har. Man kan säga att nu blir det svårare för folk att gå ut och rösta i förtid eller på valdagen, och det kan bara vara till republikanernas fördel.

Eller kan man säga att nu börjar paniken på allvar kring klimatförändringar och att stormen därför är till demokraternas fördel. Man kan säga att stormen hjälpa Romney när kampanjarbete står stilla, eftersom han just fått övertaget i opinionsundersökningarna. Eller man kan säga att stormen hjälper Obama, eftersom ingen kommer att se “federal government” som fiende igen efter statens insats.

”Commander in chief”

Obama har fördelen att han kan återvända  från rollen som kandidat till rollen som USAs ”commander in chief”. Det är inte läge just nu för brandtal och bussresor genom mellanvästern, utan krishantering och samarbete med FEMA (vårt räddningsverk) och delstaternas ledningar. Chris Christie, som är guvernör i det stormdrabbade New Jersey, är en av Obamas största supportrar.

Än så länge har Obama hanterat situationen helt rätt. Men det finns alltid svårigheter för en sittande president att visa rätt respons, både för Bush den äldre under orkanen Andrew, och George W Bush under Katrina. Samtidigt ligger Romney rätt lågt just nu,  vilket också är rätt respons. Han är inte sittande president så det är svårt för honom att visa ledarskap i den här situationen. Några av hans kampanjkontor samlar in pengar och utrustning för att stödja stormens offer (vilket fått blandad kritik). Det var också bra att han ställde in sina kampanjevent under gårdagen. Innan han gjort det var det konstigt att se honom hålla sina kampanjtal på TV samtidigt som man följde stormens utveckling.

Hursomhelst är det tråkigt att valets “October Surprise” har drabbat så många. Jag tänker på mina kompisar och familjen på andra sidan USA, samtidigt som jag jag skriver från ett soligt och dimmigt San Francisco. Det blir intressant att se vad stormen kommer att betyda för valdagen om mindre än en vecka.

Lämna ett svar