Hollande räddar det sjunkande skeppet

 

GÄSTKRÖNIKA Kan president François Hollande efter 5 långa år av Nicolas Sarkozys vanstyre, vilket har drivit Frankrike till botten med en stor arbetslöshet och en starkt försämrad ekonomi som resultat, lyckas rädda Frankrike och Europa ur den ekonomiska krisen som präglar landet sedan 2008? Kan ett socialistiskt styre, efter många år av ett borgligt sådant – Hollande blir den förste socialistiske presidenten sedan den omtyckte socialistiska presidenten François Mitterands tragiska bortgång år 1996 – vara räddningen? Kan Hollande stärka Frankrike och uppfylla alla sina valöften (60 stycken), varav många berör den franska välfärden, eller kan dessa endast uppfyllas om Europas ekonomiska framtid först stabiliseras? Presidentskapet har inletts med många förhoppningar och frågor, men lika många svar förväntas av president Hollande inom en snar framtid.

 

Den nyvalde presidenten utmärker sig på två punkter angående Eurokrisen och de ekonomiska stödpaketen:

1) Sedan maktskiftet i maj i år har han avskaffat den så kallade ”Tysk-Franska duon” med Nicolas Sarkozy och förbundskanslern Angela Merkel på tronen. De hade ett mycket stort inflytande över Euroländernas krishantering, till exempel genom att ofördelaktiga ekonomiska stödpaket med omfattande lån, som kommer att vara mycket svåra att betala av, avtalades med Grekland. Frågan man kan ställa sig är om denna duo verkligen hjälpte Grekland, vilket de sa att de önskade, eller stjälpte de landet genom att istället berika Frankrike och Tyskland?

Resultatet är i min mening är att krisen tyvärr förvärrades. Grekland blir fattigare och fattigare och kommer att ha mycket svårt att betala tillbaka till långivarna. Detta har bland annat lett till att de två främsta franska storbankerna BNP Paribas och Société Générale, som lånat ut kolosalt mycket pengar till Grekland, har kommit i så starkt blåsväder att den franska ekonomin nu är hotad.

2) Till skillnad från Sarkozys’ samarbetar den nye socialistiske presidenten inte bara med Tyskland, utan även med andra euro-länder som Spanien och Italien, för att gemensamt rädda det ”sjunkande skeppet” – med en barlast bestående av Grekland, Spanien och Italien, men även Irland och Portugal. Och om det inte går att rädda Grekland först, då är det en stor risk för att det är slutet på den gemensamma valutan euron. Men med en Hollande-gemenskap kan man bygga upp ett starkare Europa. Hollande föreslår bland annat att ge euro-länder i kris möjligheten att låna upp pengar med hjälp av euroobligationer. En eurobligation ger samma ränta i hela Euroområdet eftersom de backas upp gemensamt. På så sätt skulle de krisdrabbade länderna lättare kunna få in pengar utan att betala onödigt höga räntor och då bättre lyckas ta sig ur denna kris.

Tyvärr har främst rika länder som Tyskland, men även Sverige, motsatt sig förslaget med euroobligationer. Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, menar att då dessa krisdrabbade euro-länder ”inte har skött sig” är det fel att de får låna pengar med hjälp av euroobligationer till en förmånlig räntenivå. Hollande menar tvärtom att det skulle kunna vara lösningen för Grekland och andra krisdrabbade länder i eurozonen för att klara av att resa sig upp och bli starkare ekonomiskt, och att detta skulle leda till att hela Europa blir starkare. Därför är det viktigt att alla 27 länder inom EU hjälper till, och inte enbart euro-länderna.

Slutligen finns det därför en stark förhoppning att vi tillsammans blir starkare tack vare Hollande’s initiativ och att Europa ska kunna räddas genom förhandlingar och att även Frankrikes ekonomi kan förbättras på så sätt. Det är troligen en lång väg att gå, men föppningsvis får vi snart svar på ovanstående frågor och jag hoppas att vi kan fortsätta segla med detta skepp och euron länge än…”

Amanda El Yahiaoui, Paris, Frankrike 

 

PUBLIC NEWS välkomnar mångfalden genom Gästkrönikörernas olika åsikter och perspektiv – även om  vi ofta inte delar dessa, vill vi verka för att vara en arena för olika åsikter och världsåskådningar.

Lämna ett svar