”Nyttiga idioter”

För nyttiga idioter är det otänkbart att något olämpligt eller olagligt kan inträffa i paradiset Sverige. Många av dem har växt upp med guldsked i mun under ”guldåren” och nyligen lämnat pojk- eller flickrummet hos mamma och pappa och flyttat till Stockholm och Södermalm. Livet leker och är spännande och Stockholm är så stort.

 

Micael150ny

KRÖNIKA Micael Kallin

 

Det kan vara farligt när mammas och pappas pojke kommer på besök till storstan, för då flödar de taffliga försöken till ironi och de kan träffa vem som helst – i varje fall den som inte försöker anpassa sig till mängden. Själv anpassar sig den ironiske redan på resan hit, för honom är allt annat än att smälta in otänkbart. Den ironiske tar ofta samhällets roll som den nyttige idioten och denne springer villigt andras ärenden, ofta utan att begripa syftet.  Den nyttige idioten kan till och med var farlig då denne i sin iver att vara till lags arbetar hårt för att förlöjliga och tysta dem som har något att säga utöver ironiska anekdoter.

Samma dag som Public News publicerade texten att ”Att tysta en journalist – Sverige år 2013” publicerade bloggen ”Medievärlden” några timmar senare en artikel under pseudonym. Med lite fantasi skulle det gå att tro att artikeln är ett försök till ironi över PN’s artikel. PN har i och för sig aldrig skrivit att vi är tystade genom någon konspiration på uppdrag av olika skumma byråer, det gör oss således lite tveksamma till vem måltavlan är för försöken till ironi. Om vi bortser från den patetiska texten, och ser till att syftet var att förlöjliga en svensk journalist vars granskande artiklar blivit stoppade, då är det provocerande för varje person som tror på det fria ordet.

Det är problematiskt när en ”chefredaktör” släpper igenom texter, skrivna anonymt, som angriper en journalist vars material stoppats av annat än redaktionella skäl. Vi har utan framgång sökt bloggens redaktör: Axel Andén, denne kan förhoppningsvis återkomma med sina säkerligen intressanta kommentarer senare, för vi tycker att det är viktigt att Axel ger sina synpunkter på nyttiga idioter och huruvida någon sådan rentav skriver på hans egen blogg. Vi vet från historien att det är just de nyttiga idioterna som bidrar till ett samhälles sjukdomar som korruption och censur. Axel har säkert sin genomtänkta syn på självcensur och censur.

Att den störste ägare till Axels blogg via TU heter Jonas Bonnier, samme Jonas som enligt uppgift accepterade att DN stoppade en publicering av en granskning av undertecknad i augusti i fjol, det antar vi att läsaren redan gissat, men självfallet är det endast en slump!  För tänk om det fanns ett samband, då skulle den ironiske världsbild säkerligen rasa samman. Undertecknad kan intyga om att verkligheten även kan göra journalister mindre ironiska.

 

 

picture-24

 

Vi varnar för att Axels bloggtext är full av absurda fantasier, i värsta fall för att förlöjliga journalister som utsätts för hot som Axel ännu inte kan förstå. Den som undergräver journalisters trovärdighet och den som stoppar publiceringar bidrar till ett medieklimat som är vanligare i Ryssland, Vitryssland och Ukraina än i demokratier. Det är uppenbart enkelt att finna nyttiga idioter till att tysta journalister genom ironi och förtal! För övrigt är  det märkligt när en PR-anställd på en blogg kallar sig för chefredaktör, i synnerhet över texter som den nedan:

”Under flera år betalade det statliga bolaget en pr-firma för att hålla journalisten sysselsatt, så att han inte kunde skriva kritiska artiklar.

Med hjälp av en pr-firma har DSB (De Danske Statsbaner) under flera år stoppat kritiska artiklar från den danske journalisten Lars Abild. DSB har under senare år varit ute i hårt blåsväder, framförallt på grund av misslyckade tåginköp, men också på grund av den misslyckade strategi man valt som tågoperatör i Sverige. /…/”

 

Lämna ett svar