NSA spionerar på PN – Internet som vapen V

Apple computer Inc; Microsoft Corporation och Google har varit på upprepade besök hos Public News har vi noterat med stigande förvåning. Självfallet har vi inte pratat om det – då vore vi per definition konspiratoriska och galna. På fredagen avslöjades dock orsaken till snokandet – spionage! Bevisligen har amerikanska semi-demokratiska tentakler nått även oss i Paradiset Sverige – här inget ont kan hända.

 

Micael150ny

ANALYS Micael Kallin

Bevis finns dokumenterat – vi har inte drömt! Skandalen som idag ”avslöjades” av Washington Post och The Guardian, att tre antidemokratiska företag inte endast samlar all tillgänglig information om oss och säljer den, utan även har avtalat att ge den vidare till säkerhetsorgan i ett land som inte alltid har för vana att uppfylla högst ställda demokratiskt mål är direkt motbjudande.

Bild1Bild2Bild3

 

I Sverige rapporterar SvD förvånat: ”Den amerikanska övervakningsskandalen Prism berör alla svenskar som använder Google och Facebook. Men frågan är om upprördheten den här gången blir lika stor som under FRA-debatten. Kanske har vi inte högre förväntningar än så här på vare sig sociala medier eller demokratiska stater. /…/  The Washington Posts och The Guardians avslöjande att amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten NSA har direkttillgång till de ledande it-företagens servrar har fått enorm massmedial uppmärksamhet. /…/läsartrycket på artiklarna i ämnet var inte så stort man hade kunnat förvänta sig. /…/ Kanske har vi helt enkelt inte högre förväntningar på nättjänster som Google och sociala medier som Facebook än så här. Eller på den amerikanska staten. En alternativ tolkning skulle kunna vara att vi sätter upp skygglapparna – vi vill helst inte påminnas om hur lätt det är att övervaka oss på nätet. Många har också redan gjort sig lustiga på Twitter och bloggar över ”avslöjandet” att amerikanska staten övervakar oss på nätet – det ses lika sjävklart som att vatten är vått.”

 

PN har skrivit om den här frågan flera gånger tidigare och mött liknande reaktioner som SvD skriver om. Vår tolkning är att vi är invaggade i en naiv dröm om att vi lever i ett paradis – inget ont kan hända, ingen kan utnyttja vår information till något ont.

Artikel om hur Facebook tjänar pengar på vår information:

https://www.publicnews.se/2012/10/21/facebook-och-google-skrattar-at-dig/

facebook-front_1796837b-e1350963301465

 

I artikeln ovan skriver vi om den enorma mängd information som lagras om oss av de tre antidemokratiska företagen Apple, Microsoft och Google. Då visste vi att informationen såldes till kommersiella företag. Nu vet vi att sanningen är ännu värre.

Som i den värsta diktaturstat samlar privata företag in information, inte bara om amerikanska medborgare, utan om medborgare i hela världen, och överlämnar informationen till superstatens säkerhetstjänst.  

Även om det anti-demokratiska beteendet egentligen inte är så överraskande, är det ändå chockerande att inse att all vår aktivitet på internet följs av USA’s säkerhetstjänst. Inte minst som journalist är det oerhört besvärande.

Det värsta är att vi inte kan göra något åt rättsövergreppen mer än att högljutt protestera, men frågan är om det hjälper – sedan den 11 september 2001 har mycket accepterats som tidigare vore otänkbart.

Välkomna till George Orwells 1984 – fast värre – än en gång överträffar dikten verkligheten! 

Skärmavbild 2013-06-08 kl. 09.57.24

Faksimil av lördagens tyska Die Welt

Det värsta är nu dock inte att storebror USA spionerar på oss, utan då den amerikanska säkerhetstjänsten lämnar vidare information om – i deras ögon – potentiella terrorister boende i diktaturstater till det landets säkerhetstjänst. Spionaget minskar allas vår frihet, i synnerhet för majoriteten av världens befolkning som bor just i diktaturer eller semidiktaturer.

Apple, Google och Microsofts agerande leder i slutändan till minskad frihet och sannolikt till ett ökat antal fall av tortyr och mord. De tre företagen har sannolikt redan blod på sina händer – tillmälet ”Satans mördare” ekar då företagsloggorna defilerar. 

Det är paradoxalt att de företag som som ska tillgängliggöra det fria ordet och ett fritt flöde av information, i själva verket är det fria ordets värsta fiender. 

Apple, Google och Microsoft har gjort sig till det fria ordets fiender samtidigt som de indirekt har blivit diktatorernas lydiga redskap. 

 

Bild160

 

 

Lämna ett svar