Nestorn Assar Lindbeck har rätt – (S) budgetkritik komisk

Det går att anklaga Alliansregeringen och finansminister Anders Borg för mycket vad gäller politiska tillkortakommanden. Men som ekonominestorn Assar Lindbeck – med hjärtat i ett halvt sekel hos Socialdemokraterna – konstaterar, så är det komiskt att anklaga finansministern för budgetslarv.

Assar Lindbeck

Det var ekonomiprofessorn Assar Lindbeck som ledde den borgerliga 90-tals regeringens kriskommission och som hjälpte till att stoppa en utveckling med svensk ekonomi i fritt fall. Tillsammans med finansministern Anne Wibble och andra ekonomer analyserade Lindbeck det gigantiska budgetunderskottet och statsskuldens snabba utveckling och inte minst de stora strukturella problem.

Assar Lindbecks kriskommission levererade slutligen 113 punkter att genomföra, arbetet hann endast inledas av den dåvarande regeringen. Det blev sedan framförallt finansminister Göran Persson, som efterträdde Anne Wibble, som fick implementera de reformer som rekommenderats av kommissionen. Lindbeck har i största delen av sitt liv haft hjärtat hos det Socialdemokratiska partiet, som tidigare leddes av vännen Olof Palme, men sen glidit över till att bekänna sig som Socialliberal.

På söndagskvällen frågade SVT om Assar Lindbeck håller med Socialdemokraterna i deras kritik att dagens borgerliga regeringen slarvar med budgeten och att vi hotas av en ny 90-talssituation. Lindbeck skakar på huvudet och kallar den Socialdemokratiska kritiken för komisk – alltså helt utan verklighetsförverkling. Stollig rentav.

Public News kan inte annat än att hålla med Lindbeck. Är det något som regeringen verkligen inte har misskött så är det statsbudgeten. Det är som Lindbeck konstaterar naturligt att ha ett visst underskott vid en globalt utbredd lågkonjunktur, vilket har varit situationen sedan en fem, sex år tillbaka. Frågan borde snarare vara tvärtom; har regeringen drivit en för stram finanspolitik. Och det är också den kritk regeringen länge fick.

Alliansregeringen har internationellt sett sannolikt ett historiskt rekord i att snabbt minska statsskulden, i synnerhet om de ekonomiska förutsättningarna beaktas. Det är helt enkelt både komiskt och pinsamt när Socialdemokraterna anklagar Alliansregeringen för budgetslarv. Inte minst är det verklighetsfrämmande och ett försök att lura väljarna, som SVT’s reporter formulerade det.

Orsaken till Socialdemokraternas budgetkritik är ännu mer pinsam än kritiken som sådan – brist på egen Socialdemokratisk politik. För finns det någon som kan komma på ett enda område där Socialdemokraternas politik utlovar att göra skillnad. Nej, tyvärr, det finns inte det.

Socialdemokraterna missköter sitt demokratiska uppdrag; att erbjuda väljarna ett alternativ. Fegt har partiet anpassat sig till den politik som de tror att de röststarka medelklassväljarna kräver. Att anklaga Alliansen för budgetslarv är endast en dimridå för att dölja avsaknaden av en egen politik. Det är pinsamt. Patetiskt rentav. Skärp er Lövfen, Andersson och Damberg. Ni gör er löjliga. Formulera en politik istället.

Lämna ett svar