Perspektiv – att tänka fritt är störst!

Globen, stadshuset, perspektiv

Stadshuset och Globen i härligt solsken. Foto: Lars Pehrson

Var stod SvD-fotografen Lars Pehrson när han tog den fina Stockholmsbilden här ovan? 

 

———————————————————————————————————————————————————————————————

KRÖNIKA

Varför publicera en lösryckt bild, vad kan den säga oss, bortsett från att den är oemotståndligt vacker? Och vad har Uppsala universitet med bilden att göra, kan man undra? Jo, tankarna går till Thomas Thorilds (1759-1808) skrift: ”Rätt, eller alla samhällens eviga lag” (1794), vars devis pryder Universitetshuset (1877) i Uppsala.

Devisen fick undertecknad att som student grubbla i fyra års tid över det märkliga i att ett universitet antydde att det är fel att tänka stort, och att det finns kunskap som med säkerhet är rätt. Men vad Thorilds själv egentligen menade är obesvarat. Skriften är avslutades aldrig, och därmed inte heller frågorna och debatten kring devisen.

Frågan är hur den som inte tänker fritt ska kunna finna nya perspektiv som till exempel fotografen Lars Pehrson gjorde när han avbildade Stadshuset och Globen på samma bild. Att det i både stort och smått krävs ett fritt tänkande för att hitta nya perspektiv skriver nog de flesta under på. Och om man ser till det stora och tillåter sig en historisk parallell, så bygger själva medvetandet om globens existens på den kanske största perspektivförskjutningen i historien, då Nicolaus Copernicus år 1543 slog fast i De revolutionibus att jorden är ett klot – som dessutom cirkulerar runt solen. Det perspektivet var som bekant helt fel då, men med tiden blev det rätt och är det paradigm som gäller sedan dess (om vi bortser från religiösa invändningar).

Jämförelsen mellan olika perspektiv i smått och stort kan tyckas långsökt – men poängen är att i både smått och stort kan den som tänker fritt se saker i nya perspektiv. Att Se bilden och att Se mönstret är något som inte bara kännetecknar en kreativ fotograf eller konstnär av idag, utan det är också något som kännetecknat stora vetenskapsmän och statsmän genom historien. Och självfallet gäller det även banbrytande företagare.

En som tänkte på sitt eget sätt och som därför av de allra flesta, bortsett från ett fåtal initierade i branschen, var både utskrattad och uträknad, var innovatören och företagaren Steve Jobs – som alltid sökte nya perspektiv och lösningar. Jobs höll dock fast vid sina ledstjärnor användarbarhet och elegans. Med dessa skapade han inte bara funktionella datorer utan också det som blev den historiska vändningen för Apple: de bärbara musikspelarna, iPod’s, och senare den verkliga epokgöraren iPhone och dessutom iPad’en, som gjorde den tidigare redan lanserade läsplattan till en succé.

Låt oss lämna de välkända historiska händelserna och personerna och istället fokusera på vad perspektiv och brist på perspektiv kan innebära i vardagen. Inom till exempel ekonomins område blir man dagligen förförd och lurad av kortsiktiga diagram och jämförelser. Där de långa tidsserierna skulle kunna ge bilden och svaret på en fråga presenteras istället små utsnitt av verkligheten – det som bekräftar något som till exempel reklammakaren eller den skrivande journalisten vill få oss att se och tro. Men för att få perspektiv måste  blicken lyfta ovanför boxen och låta tanken vandra längre än så. Vad gäller till exempel ekonomi i stort och smått handlar det precis som för Steve Jobs om att göra det svårtillgängliga enkelt och begripligt, vilket manifesterades genom Jobs svar på frågorna om hur den nya iPaden fungerar; ”It just works”.  Samma tankesätt är applicerbart på ekonomi –  att få det till synes komplicerade att gå ihop och att fungera.

Om Job’s sades det att ”he doesn’t take ’No’ for an answer”. Och varför ska man göra det? Lek med tanken att din chef för en tid sedan bett dig att gå ut och fota Stadshuset och Globen på samma bild eller att någon gett dig en betydligt större utmaning; att ska skapa världens största företag. Vad svaren blivit är inte svårt att räkna ut. Men för den som tänker fritt och söker är inget omöjligt. Åtminstone var det inte det för Steve Jobs. Dagligen stöter vi på små eller stora problem, eller motgångar rent av. Men för den som vid varje sådant tillfälle tvingar sig till att tänka och besvara frågan ”vad finns det för något positivt med detta”, kommer allt som oftast att finna ett positivt perspektiv på den till synes negativa händelsen. För som bekant är alla halvtomma glas också halvfulla. Tänk fritt, sök nya perspektiv, då kan du komma tillbaka med både överraskande bildlösningar och även lösningar på större utmaningar!

Låt oss återgå till upphovet till den här kommentaren (och förevändning till att publicera den), det vill säga den vackra bilden av fotografen Lars Person, som själv berättar i SvD hur han fann sitt perspektiv: ” /…/ Jag testade att åka upp i ett hus på Dalagatan, men det blev inte helt perfekt. Varje gång jag åkte ut på stan så hade jag det här i tankarna och till slut kom jag på att det nog skulle bli bra från Hagakullen. /…/Det här visade sig vara den perfekta platsen att ta bilden. Men det tog fler veckor innan jag kom på det. Jag ville ha Stadshusets tre kronor exakt på mitten av Globen för annars skulle det ju inte se bra ut.”

Förhoppningsvis kan även Public News bidra med nya perspektiv på tillvaron. Och systersiten Public Banking försöker att ge den som är intresserad av samhällsekonomi och investeringar fler perspektiv på det området. Framöver kanske även Public Photo (som är under uppbyggnad) bidra med alternativa vinklar och perspektiv. Gemensamt för de tre siterna är att tänka fritt är störst!

 


Lämna ett svar