Miljöpartiet nominerar rasister

Det är en ännu större skandal att valberedningen för ett riksdagsparti (MP) nominerar politiker som har en nedlåtande kvinnosyn, vilket inkluderas i begreppet rasism, än att enskilda politiker som Mehmet Kaplan har extrema åsikter. Det var självfallet också en skandal att Kaplan tidigare blev nominerad till sina uppdrag.

Miljöpartiet visar med sin nominering av Yasri Khan till partistyrelsen att partiet helt saknar värdekompass. Khan föraktar kvinnor och vill inte beröra dem genom att till exempel ta en kvinnlig reporter i hand. Frågan är hur många andra rasister partiet har nominerat och hur många rasister som är verksamma inom miljöpartiet?

Partiet har i åratal accepterat det tidigare statsrådet Kaplans rasism och extremism (som antisemitiska uttalanden, försvar av folkmordet på armenier och visad förståelse för både ISIS och turkiska högerextrema partier) och nu nominerar partiet en fundamentalist till partistyrelsen. Det är en skandal. Det är skrattretande att partiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin kallar sig för feminister.

Frågan är hur miljöpartiet har resonerat i nomineringen av Khan? Tyckte partiledningen att när en framträdande rasist som Kaplan tvingats lämna sitt uppdrag, att det då skulle vägas upp med nomineringen av en annan rasist till ett av partiets finaste uppdrag?

Ett parti som nominerar rasister och prioriterar cirkushästarnas rätt i samhället högre än kvinnors rätt, är ett parti som inte hör hemma i en modern demokrati. Enkelt uttryckt spottar miljöpartiet på tidigare generationers hårda kamp för jämlikhet och rättvisa. Miljöpartiet är inte ett rumsrent parti.

”Racism can be broadly defined to encompass individual and group prejudices and acts of discrimination that result in material and cultural advantages conferred on a majority or dominant social group.”  Feagin, Joe R. (2000). ISBN 9780415925310.

khan

Yasri Khan

Källa: Yasri Khan (MP) ville inte ta kvinnor i hand – tar tillbaka kandidatur – DN.SE

Lämna ett svar