Mexikos militär avrättar i turistparadiset 

Skandalen med de 43 försvunna mexikanska studenterna år 2014 plågar Mexiko. Sannolikt hade militären del i försvinnandet och politiker har gjort sitt yttersta för att sanningen inte ska komma fram. Delegaterna i den internationella delegation som fick mandat att ta fram sanningen motarbetades allt mer när de närmade sig svaret. Nu har de gett upp och i protest lämnat landet.

Kvar är militär och knarkkarteller som summariskt avrättar dem som bedöms att utgöra ett hot eller hinder. Statistiken för militärens dödsskvadroner är unik, med ett ytterst få antal överlevande och skadade per person som militären avrättar. Militären är noga med att inte lämna några vittnen efter sig.

Mellan åren 2007 och 2012 avrättade militären ca 3.000 personer, samtidigt dog endast 158 soldater i uppgörelserna. Avrättningar liksom tortyr av misstänkta sker med den politiska maktens goda minne. Det är svårt att föreställa cigg att massaker och avrättningar sker dagligen i det mexikanska turistparadiset.

 

The statistics on deaths, which the government has stopped reporting, offer a rare glimpse into the Mexican military’s role in its fight against cartels.

Läs: Mexican Military Runs Up Body Count in Drug War – The New York Times

Lämna ett svar