Medelklassens diktatur

”/…/ Värst är de som väljer att inte arbeta. Stefan Löfven slängde nyligen iväg en gliring åt de föräldrar som själva uppfostrar sina barn med hjälp av vårdnadsbidraget, istället för att lämna in småttingarna på institution. De får betalt ”för att inte arbeta”. Där har ni den medelklassiga varianten av Lenins stulna Pauluscitat ”Den som inte arbetar skall heller inte äta”. De som får sitt dagliga bröd utan anletets svett skrämmer helt enkelt skiten ur rättrogen medelklass.

P1 redogjorde häromveckan för en undersökning som visar att 28 000 svenskar tar ut 20 000 kronor eller mer i arbetsfria kapitalinkomster i månaden. För tio år sedan var de bara 10 000. Det här beskrevs utan omsvep som ett problem. Om folk inte arbetar, utan lever som de vill, får det ”konsekvenser för sammanhållningen”. ”Man kan riskera att få en situation där vissa personer helt enkelt lever ett isolerat liv, där de köper alla tjänster och all service privat”, förklarade den bekymrade docenten på Handels. Eller, annorlunda uttryckt, att knappt 3 promille av svenskarna självsvåldigt har klivit upp och ur den avlönade medelklassen de senaste tio åren, är ett samhällsproblem.

johan hakelius

Gissa vad lösningen är.

Sossarna var först, men moderaterna snappade snart upp medelklassens skattelängtan, formulerade det stora ”omslaget” och började lova skattehöjningar i stället för jobbavdrag. LO publicerade en önskelista på skatter att höja på DN Debatt, där det bara var utrymmesskäl som gjorde att vissa skatter inte kom med. Den queerprogressiva medelklassens främsta organ, Expressen, tog tillfället i akt att formulera en huvudledare med krav på arvsskattens återinförande. Den var komplett med en slutpoäng som dröp av självbelåten medelklassdygd: Att ”straffbeskatta ambitiösa och hårt jobbande individer, men fortsätta skattebefria arvingar till miljardärer har inte fått den uppmärksamhet galenskapen förtjänar”.

Några dagar senare lade Miljöpartiet, som på många sätt ersatt Folkpartiet som medelklassens finaste parti, sin långrev: en öronmärkt rikemansskatt, vid sidan av ”värnskatten”, som ska gå till skolan.

Medelklassens diktatur – Affärsvärlden.

Lämna ett svar