Londons Khan är inte samme fundamentalist som Khan (mp)

Att Londons nye borgmästare, Sadiq Khan, är muslim är milt uttryckt en sensation mot bakgrund av de snabbt tilltagande motsättningarna mellan kristna européer och invandrande muslimer och framväxten av allt fler invandrarfientliga partier.

Valet av en muslim, barn till invandrade föräldrar, är extra paradoxalt mot bakgrund av Storbritanniens kommande folkomröstning om att stanna kvar i EU eller inte till stor del bygger på rädsla för muslimsk invandring och att invandrare från andra länder inom (eller utanför) EU får del av det brittiska bidragssystemet.

Dessutom står Storbritannien utanför Schengen av rädsla för okontrollerad invandring av både eu-medborgare och utomeuropéer.

Att just då Londonborna väljer muslimskt är förvånande men också lovande för framtiden. Kanske kan muslimer fungera bra i europeisk politik även på ledande positioner.

I Sverige har en annan Khan, Yasri Khan från miljöpartiet, visat att han och andra muslimska miljöpartister inte fungerar på ledande positioner i det svenska samhället. Det har helt enkelt visat sig vara för fundamentalistiska och rasistiska, med bland annat en nedlåtande kvinnosyn och försvar av folkmord.

Förhoppningsvis kan Londons borgmästare Khan visa vägen; att en muslimsk politiker fungerar på ledande positioner även i ett modernt västerländskt samhälle med liberala idéer – det skulle vara bra för integrationen och demokratierna i Europa.

2015_26_khan_interview_webcrop

Sadiq Khan

 

Läs hela artikeln i Financial Times