Lagom – Ja, frau Hamilton!

Att vara lagom är viktigast. Lagom bög, lagom utmanande och lagom annorlunda! Ordet slår emot en var gång vid återkomsten till fosterlandet. Lagom och tryggt ska det vara och tyskare än än tyskarna ska vi vara!

Micael150ny

 

KRÖNIKA Micael Kallin

SVT’s rutinerade vd Eva Hamilton ställde upp i anpassningsnumret ’lagom är bäst’ i SVT’s första delfinal i årets Schlagerfestival. Inget fel med det, en flexibel chef med glimten i ögat. Folkkär rentav, och det är ju bra. Hon är ju trots allt chef för folkets egen tv-staion – SVT – som undertecknad är en varm anhängare av! Det är dock svårare att vara anhängare av en kultur där till och med dem som arbetar med text och musik, inom det som brukar beskrivas det konstnärliga området, uppmanar medborgarna till anpassning.

Ja, men texen var ju på skämt hävdar säkert någon ivrigt. Tyvärr är det just det den inte är. Var gång vid återkomsten till det kära fosterlandet Sverige störtar orden lagom och trygghet emot en vid ankomst. Orden står liksom ut på varje tidnings förstasida, ord som är svåröversatta till andra språk. ’Lagom’ finns mer som slanguttryck eller sammansatta ord i till exempel engelskan och latinska språk och ’trygg’ motsvaras oftast av samma ord som ’säker’ på andra språk – trots att orden har motsatt innebörd: ”Tryggare kan ingen vara…”; ”Säkrare kan ingen vara”  är inte samma sak. Den som är trygg behöver ingen säkerhet.

Konsensustanken återkommer ofta inom framförallt texter till musik och underhållningsprogram, men även i mer seriösa sammanhang. Troligen sitter jantelagen och tanken på anpassning så djupt i folksjälen att vi ser det inte själva. Skillnaden blir som tydligast vid en återkomst till den svenska kulturen.

Det är tragiskt att även dem som säger sig representera alternativa livsstilar och bygger sin karriär på ett påstått utanförskap, som Jonas Gardell, ivrigt och frenetiskt uppmanar till anpassning – annars kommer det att stå dig dyrt är det underförstådda budskapet. Annorlunda uppskattas inte. Lagom annorlunda är bättre.

anpassning

Berlin, Tokyo, London och New York, men kanske framförallt São Paulo, får den som vill uppleva annat än homogenitet bege sig till. Självfallet har medelklassen sina normer även där, skillnaden är att det finns så många som ignorerar dessa och som ger luften friskt syre. Där finns det utrymmer för individualism – inte här. Och det är synd. Den svenska kulturen är på många sätt fascinerande, liksom vårt politiska lagombygge som till och med hyllas i det senaste numret av The Economist.

20130202_cna400

 

Ännu mer fantastiskt skulle Sverige bli om Jantelagen monterades ned. Då skulle luften bli lättare att andas. Vi kanske till och med skulle fostra entreprenörer som tänker på annat än trygghet och som skapar nya framgångsrika företag. Men framförallt skulle Sverige bli ett mer spännande, roligare och humanare land att leva i.

Ett hopp för framtiden är att YOHIO uppskattades av tv-tittarna i den första Schlageromgången, lite mer queer och lite mindre gullig bög, det är vad Sverige behöver!

Yohio_2012_A4_300dpi_26077

 

 

 

Lämna ett svar