Gapminder och läran om staten

 

 

Perspektiv – ger perspektiv! Hans G Rosling har blivit världskändis genom att tillhandahålla fakta och perspektiv – på ett tillsynes enkelt sätt motbevisar han fördomar och dumhet. Perspektiven ger en underbar kontrast till dagsländejournalistikens kortsiktiga horisont. Tyvärr är det så att många av dem som utsetts att tolka världen åt oss helt saknar statistisk kunskap och intresse av perspektiv och därmed saknar de också förståelse för vad som är mer respektive mindre intressant information, det vill säga sådant som kallas för nyheter. Följden blir ofta att det som är en mer eller mindre ointressant dagshändelse slås upp stort, samtidigt som omvälvande händelser göms undan i någon notisliknande artikel eller ett telegram – paradigmskiften missas av naturliga skäl helt och hållet, om dessa nu överhuvudtaget är synliga då de inträffar.

Roslings Gapminder ett välkommet tillskott i informationsflödet och finns numer även bland PUBLIC BANKINGS ”finanslänkar”, det första ledet i ordet kanske inte känns helt adekvat men faktum är att Gapminder publicerar information inom de flesta områden.

Att långa tidsserier kan ge ett annat – nyttigt – perspektiv på det mesta gäller inte minst investeringar, vilket vi visar i en analys härintill. Vi ska fortsättningsvis försöka hitta så långa tidsserier som möjligt för våra analyser och jämförelser, för att på så sätt ge bättre förståelse och perspektiv. Att vi i analysen här intill ”15 års perspektiv” kommer till något annan slutsats än i artikeln ”Sverigefonder ger högre risk” förklaras med en längre tidsserie och ett bättre perspektiv.

 

 

 

Andra intressanta perspektiv som vi länkar till är bland andra (kom gärna med kompletterande länkförslag):

[contact-form-7 404 "Not Found"]

 

 

Lämna ett svar