Konflikten om öarna fortsätter

Konflikten mellan Kina och Japan om Senkaku-öarna, eller Diaoyu, som de kallas på kinesiska, fortsätter – även om det inte rapporteras om det i svenska medier! 

 

中国公告 – Kinabulletinen av Sten Bäckström

Konflikten om de omstridda Senkaku-öarna i kinesiska havet fortsätter att uppröra kineser, även om några våldsamma demonstrationer på gatorna inte märks längre. Det förekommer dock protester. En grupp kineser lär ha klätt ut sig i japanska kläder och gått till en japansk badinrättning i Kina med en banderoll som uttryckte Kinas rätt till öarna. Reaktionerna hos vanlig kineser som kommenterade den protesten på internet varierade från sympati för aktionen till undran över vad spektaklet egentligen syftade till. Det är sammanfattning av informella rapporter från personer som läser kinesiska medier.

Obekräftade uppgifter gör gällande att Kina skickat eller står i begrepp att skicka patrullbåtar till öarna för att bevaka dem. En sådan aktion borde märkas i svenska medier om den sker. En skärmytsling skedde som bekant nyligen mellan japanska och taiwanesiska patrullbåtar. Det inskränkte sig dock till vattenkrig, då fartygen sprutade med vattenkanoner påvarandra.

Förhoppningsvis gäller den gamla sanningen att två demokratier med marknadsekonomi inte går i krig med varandra även här. Men den infekterade varböld som utgör Östasien efter andra världskriget gör det inte omöjligt att trenden bryts.

Taiwan, den demokratiska kinesiska staten, gör nämligen också anspråk på öarna. Och om det är någon kinesisk stat som har rätt till öarna så är det i så fall Taiwan. Både Taiwan och Senkaku-öarna erövrades av Japan från Kina 1895. Efter andra världskriget överlämnade USA Taiwan till det nationalistiska Kina, som då styrde hela Kina, och som idag styr Taiwan. Senkaku-öarna blev dock kvar i japansk ägo, och har därför varit japanska i 117 år. Men ska de tillhöra Kina så borde de i så fall tillhöra Taiwan, som de också ligger närmast.

Diskussionen i Kina idag är att frågan om öarna aldrig avgjorts. Kina anser att öarna borde ha återlämnats till Kina tillsammans med Taiwan, och eftersom man gör anspråk på Taiwan gör man också anspråk på öarna. Att man inte tagit upp saken på allvar på över 65 år, sedan andra världskriget, anser man inte ändrar saken. Själv anser jag fortfarande att den långa tid som öarna stått under japansk överhöghet de facto avgör saken till Japans fördel. 

Lämna ett svar