KOMMENTAR Swedbank Lättnadsrally -Afv

Swedbank tror att varje lättnadsrally i euro/dollar efter valet på söndagen kan vara ett köpläge, med senare test av den senasta lägstanivån på 1:2288. Dollarn kommer att fortsätta att vara den viktigaste ”safe haven”-valutan, och man bör komma ihåg att schweizerfrancen och yenen är ”riskabla risk-av positioner” då inventioner inte kan uteslutas. Swedbank: Lättnadsrally väntar – Affärsvärlden.

——————————————————————————————————————————

KOMMENTAR

Det är välkänt att valutor är det tillgångsslag som är svårast att förutse marknadsrörelserna för och därför inte bör spekuleras i som Swedbank uppmuntrar till. Samtidigt är det ett faktum att vill man ha en hedge mot nedgång i andra tillgångar (bortsett från statsobligationer) vid marknadsoro, då är det bra att vara direkt eller indirekt investerade i dollar (på så sätt som vi motiverar vår räntefond i Zero – se menyraden). Som Swedbank konstaterar går det inte att utesluta att andra ”safe haven” valutor intervenerar, såsom BOJ ständigt gör och som dess Schweiziska dito aktiv gjort för att stoppa eurons försvagning mot Schweizerfrancen. Och senast idag deklarerade BOE’s Mervyn King, att han önskar en kraftig försvagning av det brittiska pundet.

Vad gäller önskedrömmarna om svenska kronan som en safe haven valuta går det endast att konstatera att det uppenbarligen är en dröm som lever vidare: ”Den svenska kronan och Kanadadollarn är andra tänkbara köpkandidater, utifrån starka fundamenta, att centralbankerna håller räntan oförändrad och inte intervenerar i valutan”, skriver Swedbank enligt Direkt/Afv. Enligt dagens TCW-index har drömmen dock ännu inte har infriats :

2012-05-16 126,57014

När riksbanken nyligen radikalt förbättrade sin hemsida, passade banken på att gömma undan den tragiska påminnelsen om kronans nedgång (TCW statistiken förflyttades från första sidan till undangömd plats). Senast idag är kronan alltså fortfarande drygt 26 procent svagare än valutorna i jämförelseindex – och det har då gått nästan 20 år sen kronan rasade ned till denna och ännu lägre nivåer – däremellan har det varit mängder av bankpresskonferenser och tidningsartiklar som förkunnat kronans revansch.

Riksbankschefen Stefan Ingves själv tror däremot på dollarn, han konstaterade för en tid sedan att lärdomen från finanskrisen 2008 är att det är bra att ha ett hyfsat dollarbet – banken ökar följaktligen dollarinnehavet på bekostnad av – just det, euro!

För den som vill ha en mer påtaglig dollarhedge går det att investera i ETF:er som till exempel: ProShares UltraShort Euro med hävstång – minskar euron med 1 procent i värde mot dollarn, då ökar värdet på ETF med 2 procent – I USD.

EXEMPEL: Om man antar att man investerar 100 USD i denna ETF, och dollarn därefter ökar med till exempel med 10 procent mot både euron och svenska kronan, då ökar dels värdet på ETF:en med (2*10 procent) 20 procent till 120 USD,  samtidigt som dessa 120 USD är värda 10 procent mer i SEK än innan dollarökningen på 10 procent mot SEK. Proffsinvesterare kan sålunda använda denna typ av investering som ett billigare sätt att nå en hedge än annars.

OBSERVERA ATT MOTSATSEN OCKSÅ GÄLLER – FÖRÄNDRINGARNA UPP OCH NED ÄR MYCKET SNABBA. ATT HANDLA MED HÄVSTÅGS ETF:ER SKA ENDAST GÖRAS AV DEN SOM EXAKT FÖRSTÅR INNEBÖRDEN OCH I SÅ FALL ENDAST SOM EN LITEN DEL AV PORTFÖLJEN OCH UNDER EN BEGRÄNSAD TIDSPERIOD.

Lämna ett svar