KNUTBY igen – nu i Södertälje

Pingstkyrkan bär på fler mörka hemligheter än vad som går att ana i den vildaste fantasi. Inte nog med det helt osannolika Knutbydramat, med mord och en kvinna som ansågs besitta övernaturliga krafter och fick avgöra allt från vem som fick gifta sig med vem, till vardagliga frågor. Galenskaperna slutade med ett fullbordat mord och ett mordförsök. I Södertälje har utvecklingen ännu inte gått lika långt.

Micael

KRÖNIKA Micael Kallin

I Södertälje deltar i dag en person i ledande ställning i kartläggning av ”obekväma och icke önskvärda personer” oavsett om de är medlemmar i pingstkyrkan eller inte, det räcker med att släktingar är eller har varit medlemmar. En ”pogrom” har utlysts mot en icke önskvärd person för att tvinga iväg denne från sektens närhet, sannolikt för att förhindra insyn. På Knutbyvis kartläggs även relationer och privatliv.

960x

Åsa Maria Waldau, kontroversiell medlem och tidigare pastor i Knutbyförsamlingen

 

I Knutby, Uppsala län, inträffade två våldsbrott den 10 januari 2004. Samtliga inblandade var medlemmar i Filadelfiaförsamlingen i Knutby, tidigare en del av Pingstkyrkan. Pastorn Helge Fossmos fru mördades och en annan församlingsmedlem skottskadades svårt. Helge Fossmo fälldes för att ha förmått den i media kallade ”barnflickan” Sara Svensson, att mörda hans andra fru Alexandra och utföra mordförsök på den skottskadade medlemmen. Sara Svensson fälldes för mord och mordförsök.

helgefossmo2

Hur långt kan då personen i Södertäljes pingstsekt tänkas att gå för att motarbeta icke önskvärda är den outgrundliga frågan. Det otänkbara, som i Knutby, anses normalt sett att vara osannolikt och till och med omöjligt till det att det inträffade är uppenbart även för blinda. Eftersom det är svårt att i förväg presentera hållbara juridiska bevis för något som är osannolikt, slutar det ofta som i Knutby, innan polis eller andra reagerar och agerar. Kanske kan ondskan i Södertäljes pingstkyrka stävjas innan den spridit sig inom församlingen. Den person som i dag inte kan anklagas för att agera i guds, utan snarare djävulens namn, kanske förmås att byta objektet för sin pogrom mot sig själv för att på så sätt ”slå två flugor i en smäll” och stoppa giftet från att sprida sig inom församlingen.

images-1

Det finns ett samband mellan händelserna då i Knutby och nu i Södertälje – Sten-Gunnar Hedin – då ledare för Ledare för Filadelfiakyran – i dag pastor i Södertäljes pingstförsamling. Ännu finns inga tecken på att Hedin agerat för att stoppa de händelser i Södertälje som han blivit informerad om. Sten-Gunnar Hedins egen roll i Knutby och Södertälje är  oklar.

images

Kan det vara så att denne till synes fromme pingstpastor, med omfattande kontakter inom den svenska makteliten, inte minst regeringskansliet och det Kristdemokratiska partiet, i själva verket har haft en annan roll än den som framkommit i media som den ansvarstagande, kritiske och bekymrade ledaren. Kan Hedin själv varit ledande även i den ljusskygga delen av Filadelfia- och pingstförsamlingens verksamheter? Det är en spekulativ fråga som idag saknar svar – åtminstone för dem utanför kyrkan.

Det går också att vända på frågan; Kan en person i ledande ställning inom en församling vara helt okunnig om vad som händer där, och befriar det då från ansvar? Enligt Hedin själv var han inte okunnig om händelserna i Knutby – tvärtom han hade planerat, enligt egen utsaga, att diskutera problemen i församlingen på måndagen efter de omtalade händelserna – men då var det (som av en händelse) för sent. I Södertäljefallet ska Hedin också ha agerat, men resultatet är okänt. Är det fel på Hedins auktoritet i församlingarna eller är det så att han själv är en del av händelserna. Svaret lär komma snart.

Fortsättning följer….

Lämna ett svar