Kan “fel ord på fel sätt” skaka Romney?

http://www.stockholmyankee.se/feed/

 by 

 

Elizabeth Walentin.Mathias Sundin.Frida Stranne.

Vi på SvDs valpanel (jag, Mathias Sundin, och Frida Stranne) har sagt vårt om den republikanska senatkandidaten Todd Akins uttalande om abort. Läs mer om vad vi tycker  här.

Motståndet till abort har ständigt funnits i den republikansk valplattformen, men har under de senaste åren inte synts lika mycket i valdebatten, eftersom den ekonomiska krisen har varit ett viktigare ämne. Men nu är abortfrågan tillbaka i strålkastarljuset, lagom till partikonventen.

Det som Akin sade var väldigt klumpigt, men kärnan i hans påstående, att man inte borde ha undantag i abortlagen, är någonting som många republikaner faktiskt håller med om, inkl. vice president-kandidat Paul Ryan.

Det är inte den debatt Romney vill ha just nu. Han klarar sig bäst när fokus ligger på hur han skulle kunna sköter USAs ekonomi bättre än Obama. Så fort det blir moraliska frågor är han ute på tunn is.

Det är svårt för Romney att hantera frågor som abort som betyder så mycket för republikanernas kristna kärnväljare. Problemet är att ett tydligt ställningstagande mot rätten till abort skrämmer bort en del mittenväljare.

Todd Akins ”mea culpa” reklam kan ni ser här. Uttrycket ”jag använde fel ord på fel sätt” kommer att bli en klassiker, tror jag.

Elizabeth Walentin 

Lämna ett svar