Japaner får mänskliga drag

 

De japaner som tills nyligen skildrats som alltigenom onda på kinesisk teve börjar nu få mänskliga drag. Fyllda av ånger kan de vägra utför den order de får om att massakrera kineser. De får till och med prata japanska.

av Sten Bäckström

Ett vanligt nöje i kinesiska familjer är att sitta tillsammans med barnen framför teven och titta på när japaner mejas ned av kinesiska kulor. På kinesisk teve visas en ändlös rad med filmer och serier som skildrar andra världskriget, då Japan som bekant ockuperade stora delar av Kina. Man skildrar det hjältemod som kineser visade i kampen mot ockupanterna. Och faktum är att man undrar hur japanerna över huvud taget klarade av att ockupera Kina, så ofta som de får bita i gräset. Det påminner om hur värdelösa tyska soldater ofta är på att strida i europeiska och amerikanska krigsfilmer.

Att det skulle vara något problem att små barn sitter och tittar på krigsfilm på söndageftermiddagen tycks vara en ickefråga i många kinesiska familjer. Många barn skolas på så sätt tidigt in i synen på japaner som mer eller mindre onda. Något som kanske hjälper en att förstå den kinesiska vreden mot Japan på gator och torg i samband med konflikten om Senkaku-öarna nyligen.

Men man kan notera att japanerna numera börjar att få mänskliga drag i filmerna. Flera av dem utrustas med ett samvete, och de får dessutom tala japanska. Det hela påminner om när tyskar i västerländska krigsfilmer gick över från att vara elakingar som talade engelska med tysk brytning, till att tala tyska och skildras som människor. En japanska soldat kan nu skildras som en människa som drabbas av svåra samvetskval inför att begå mord och grymheter mot kinesiska civila. Istället begår han självmord, eller dödas av mindre mänskliga överordnade, för sin ordervägran.

Detta förmänskligande av japanska ockupanter är ett intressant drag i kinesisk populärkultur när kriget ska skildras. Det återstår att se om det fortsätter även när konflikter uppstår med Japan, och om det har någon inverkan på sådana konflikter framöver.

Lämna ett svar