Insatser missar växande riskgrupp | SvD

 

Hiv ökar både i Sverige och internationellt bland män som har sex med män. Men de svenska resurserna för hivprevention i denna grupp minskar, visar SvD:s genomgång – trots att den gruppen nu utgör över hälften av alla nysmittade inom landet. 

Andreas Lundstedt vet inte vem som smittade honom med hiv. Det kan, som artisten uttrycker det i sin nyutkomna bok, ha skett ”en helt vanlig tisdag eller torsdag”.

– Jag var yngre och inte lika omhändertagande mot mig själv. Man tror att det inte händer en själv. Jag visste att man ska ha kondom, men det är klart att det hände att jag hade oskyddat sex. Alla kompisar jag frågat säger att det hänt dem minst en gång, säger Andreas Lundstedt.

Under 2000-talet har antalet nyupptäckta hivinfektioner ökat bland män som har sex med män. Visserligen har kurvan planat ut de allra senaste åren, men trenden är tydlig. 59 procent av alla som smittats i Sverige idag är homo- och bisexuella män – det vill säga samma grupp där epidemin först fick fäste för 30 år sedan och kallades ”bögpest”. Insatser missar växande riskgrupp | Inrikes | SvD.

———————————————————————————————————————————————————————————————

 

KOMMENTAR Vi skrev om smitta i går, och betonade då att många, framförallt yngre verkar ta allt för lätt på risken att bli smittade idag. I SVD’s artikel betonas att smittrisken fortfarande främst gäller homosexuella män, oavsett ålder. Och därefter sprutnarkomaner och migranter som blivit smittade redan i ursprungslandet.

 

Från 400 miljoner till 146 miljoner kronor per år i förebyggande arbete

”De senaste fem åren har summan legat still på 146 miljoner kronor. Vid mitten av 1980-talet satsades runt 200 miljoner kronor årligen, vilket idagens penningvärde motsvarar ungefär 400 miljoner.”

Lämna ett svar