Förvaltare i världsklass – Didner & Gerge

Att fondbolaget Didner & Gerge har Sveriges bästa fondförvaltare har vi och andra svenska ekonomisiter och tidningar konstaterat tidigare. Nu har även brittiska Citywire kommit fram till samma sak i en ranking av över 7000 fondförvaltare runt om i världen.

 

Av Micael Kaliin

Inte mindre än fyra av Didner &Gerges förvaltare hamnar bland de 51 bästa i världen. Och på totallistans tionde plats finns Didner & Gerge Småbolags fondförvaltare Gustaf Setterblad och Adam Nyström. Det är den högsta placeringen av alla nordiska förvaltare på listan. Och därefter på 51 plats är även nästa Sverigeförvaltare från just Didner & Gerge, nämligen Henrik Didner och Adam Gerge, som förvaltar bolagets Aktiefond Sverige sedan 1994.

Vi och även analysföretaget Morningstar har poängterat att  den bästa aktiefondsförvaltningen som går att köpa i Sverige är den för den nordiska marknaden och det bevisar Citywires utnämning. Det finns flera skäl till att vara överviktad i svenska aktier, som till exempel valutan och insynen och kunskapen om marknaden. En stor nackdel är dock den stora risken, den höga volatiliteten , med Sverigefonder. Men för den som är ute efter högsta möjliga avkastning på lång sikt finns det nog stor chans att den kommer att återfinnas just hos Didner & Gerge, liksom den senaste 15 årsperioden, och då i synnerhet i småbolagsfonden.

 

Ett annat närliggande exempel på en fond som kraftigt överträffat sitt index under lång tid, till och med mer än Didner & Gerge Sverige, är Länsförsäkringars Gunnar Lindbladh med sin fastighetsfond, som i stort sett är näst bäst presterade fonden av mer än 11.000 fonder på den svenska marknaden – t.o.m. bättre än Didner & Gerge, med sin årliga genomsnittliga förvaltning på 17,8 procent jämfört med Didner & Gerge’s 12,3 procent i årligt genomsnitt – även det oerhört imponerande.

 

Slutsatsen är alltjämt att för passiva sparare är billig indexförvaltning att rekommendera, men för aktiva sparare går det att hitta (betydligt) bättre aktiv förvaltning, i synnerhet på den svenska/nordiska hemmamarknaden. Vi återkommer snart med fler konkreta fondstjärnor.

I undersökningen ovan har Citywire  fondförvaltares prestationer över en rullande treårsperiod, både vad gäller avkastning, men också avkastningen i förhållande till risken, fondens sharpe ratio, samt volatiliteten i avkastningen. Och för att hamna på topplistan ”Citywire 1000” med de 1000 bästa fondförvaltarna i världen är det krav att man har haft en positiv avkastning under treårsperioden.

Lämna ett svar