Företagsobligationer – placera.nu

 

I dagens lågränteläge vurmar många för företagsobligationsfonder, bland annat nättidningen placera.nu i artikeln Företagsobligationer – så här fungerar de.

 

 

Tyvärr är inte Företagsobligationer så bra som det ofta hävdas. I placera.nu’s artikel presenteras halva sanningen. En enkel kontroll av utvecklingen under de senaste åren visar att företagsobligationer inte lyckas uppfylla ränteplaceringars diversifieringssyfte – företagsobligationsfonder har fallit tillsammans med aktier när marknaderna rasat. Syftet med att placera en del av investeringarna i räntor är ju att dessa ska hålla emot när det stormar och fungera som en motvikt till aktier.

Sverige har en kort historia av  handel med företagsobligationer, men om man tittar på den enda av de fonder, bland de  som placera.nu rekommenderar i artikeln och som fanns år 2008 – Öhmans företagsobligationsfond (Carnegies fond hade en annan inriktning fram till 2009) – så ser man hur misslyckat det varit att investera i den om man hoppats på en diversifiering eller god utveckling, fonden föll med hela 19,5% år 2008. En annan av de ytterst få företagsobligationsfonder som då fanns på den svenska marknaden, SEB Corporate Bond, backade 2008 med 10,8%. Någon renodlad företagsobligationsfond som då lyckades hålla emot och fylla sin diversifieringsroll känner jag inte till.

Läs mer om Företagsobligationer i en kommande analys.

Lämna ett svar