Förvaltning ★★★★★

Vad gäller aktiv förvaltning väljer vi i första hand fonder utifrån fondens förvaltare, men dessa återfinns ofta hos gedigna fondbolag. I dessa bolag är chansen större att en duktig förvaltar ersätts av en annan framgångsrik förvaltare – bolaget fungerar här som en kvalitetsstämpel. Det gäller i Sverige välkända bolag som till exempel Brummer & Partners, Spiltan, Lannebo, East Capital, Didner & Gerge, Skagen och Enter fonder och mindre välkända bolag som Lancelot och Healthinvest, men i just de fallen bygger nästan hela bolaget på en förvaltare.

Internationellt handlar det om fondbolag som till exempel Aberdeen och First state, åtminstone vad gäller förvaltning på tillväxtmarknader, men också det mycket framgångsrika brittiska bolaget M&G Group, som toppar många av Morningstars  kategorier. Det är en skandal att bolagets fonder inte distribueras i Sverige – troligen beror det på att bolaget inte vill betala tillräckligt höga kick backs, och eftersom nätbankerna är minst lika cyniska som de så kallade gammelbankerna kan de inte tänka sig att – som en good will gest – erbjuda dessa fonder till sina sparare.

För den som letar efter bra och billiga indexfonder handlar det till stor del om amerikanska Vanguard och State street, och som av en händelse vägrar nätmäklare och banker att distribuera även deras lågprisalternativ. Paradoxalt nog distribuerar Brummer & Partners, vars egna fonder har extremt höga avgifter, billiga indexfonder från State street. Brummers motivering är att skilja på Alfa respektive Betaförvaltning. Den dyra alfaförvaltningen ska då Brummers stå för, och betaförvaltningen står State street för. Det går dock inte att förneka att Brummers erbjuder ett intressant alternativ, att till exempel komplettera hedgefonden Nektar eller Multistrategifonden 2xL med någon eller några breda billiga fonder från State street.

I Sverige har vi ett magert utbud av indexfonder, det finns ett fåtal från bland annat Öhmans och SPP. Ett annat svenskt lågprisalternativ är aktivt förvaltade AMF-fonder, men ändå inte lika intressant som å ena sidan riktigt billiga indexfonder eller å andra sidan högpresterande dyrare, aktiva, fonder. Men trots allt ett alternativ, inte minst för tjänstepensionsparande.

Lämna ett svar