Finansminister Magdalena Anderssons populära politik – Regeringens opportunistiska skattepolitik I

Finansminister Magdalena Andersson oroade sig häromveckan i SVT Agenda över ökade klyftor i Sverige. I samma sändning fick hon svar av ekonomiprofessor Lars Calmfors att ett välkänt och enkelt sätt att minska klyftorna är att återinföra Fastighetsskatten.

Det visste så klart finansministern, men hon menade att även om reformen med avskaffad fastighetsskatt är orättvis och har ökat klyftorna, är reformen väldigt populär bland dem som nu inte behöver betala skatten. Istället för att ta ut fastighetsskatt försvarade sig finansministern med att hon ska jaga 497 svenskar som flyttat till Portugal utan att betala skatt på en del av pensionen.

Beskedet från finansministern är tydligt; skattebefrielse till nästan två miljoner villaägare och mer än tjugo miljarder kronor i utebliven skatteintäkt, för att istället satsa på skattekronor från något hundratal pensionärer i Portugal.  Det är inte bara skrattretande. Det är populism. 

Andersson beskrev själv sin politik som populistisk i direktsändning i Agenda: den reformerade fastighetsskatten är väldigt populär, att återinföra skatten skulle hota legitimiteten för skattesystemet .

 Det resonemanget är inte endast populistiskt. Det är en väldigt långsökt efterkonstruktion av en finansminister som förefaller ha glidit långt bort från sina tidigare ideal om att bekämpa orättvisor. 

Och idag är det dags igen för finansministern att gömma sig bakom nya krokodiltårarar i en intervju i Dagens Arena:

”Svenska pensionärer som bosätter sig i Portugal behöver inte betala en enda krona i skatt på sin privata tjänstepension i tio år. »Jag tycker det är en väldigt märklig regel«, säger finansminister Magdalena Andersson (S).”

Källa: Finansministern läxar upp skatteflyende pensionärer – Dagens Arena

Lämna ett svar