Fattigdom och uppror i Europa

Det är svårt att tro att det är sant, även om vi själva skrivit om det här på Public News – att fattigdom, motsättningar och till och med upplopp kan bli en del av vardagen i framtidens fattigeuropa. Nu varnar Röda Korset (i SvD) för att framtiden redan är här. För yngre generationer av svenskar som inte har läst historia är det säkert helt obegripligt att det finns en ”icke-ironisk” verklighet där ute. 

”Miljoner européer som för inte så länge sedan var ganska välmående har nu svårt att skaffa mat. Europa bör därför förbereda sig på folkliga uppror, liknande dem som skakat Nordafrika, varnar Internationella rödakorskommittén (ICRC). Europas ekonomiska kris ligger bakom varningen. ICRC lägger nu upp en strategi och rustar för första gången i modern tid Röda korsorganisationer i Sydeuropa så att de kan hantera svår nöd och konflikter. ’Vi ser nu för första gången att Röda Korset i flera europeiska länder måste fokusera på fattiga i det egna landet, mycket mer än på externa uppdrag utanför Europa, säger generaldirektören för ICRC, Yves Daccord, i en intervju med den danska tidningen Politiken.’ Ett exempel på att Europa verkligen befinner sig i en djup kris är att grekiska Röda Korset är på väg att gå i konkurs. I Spanien har hela förra årets insamling gått till den egna befolkningen. Enligt Politiken använder sig cirka två miljoner spanjorer till Röda Korset för att få hjälp, 300 000 av dem beskrivs som extremt utsatta. 

Svenska Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström, säger att effekterna av den ekonomiska krisen blir allt tydligare i Europa och att de som redan är utsatta drabbas värst. ’Tolv Röda Korset inom EU har påbörjat matutdelningsprogram till egna befolkningen. I Spanien har man nationella kampanjer för att samla in pengar till utsatta spanjorer. Vi vet att många far illa.’ Enligt Ulrika Årehed Kågström märker svenska Röda Korset Europas kris framförallt på att antalet papperslösa ökar. Hon menar att det är en konsekvens av att människor som inte har arbete i hemlandet försöker ta sig till andra länder. ’Vi i Europa måste komma ihåg att vi inte är immuna mot kriser och dessa – oavsett vad de beror på – kan leda till oroligheter och upplopp'” säger hon till SvD, Näringsliv. 

Lämna ett svar