EU redo bidra med stöd till Ukraina

Kiev

Ukrainas parlament röstade under lördagen att avsätta president Viktor Yanukovych och bestämma att ett nyval ska hållas den 25 maj. Beslutet kom timmar efter att Yanukovych lämnat huvudstaden och efter att demonstranter tagit kontroll över stadskärnan.

Det framgår av Dow Jones Newswires.

Yanukovych kallade i en TV-intervju i Kharkiv händelserna för en statskupp, vilken han skyllde på ”banditer”.

”Jag har inga planer att lämna landet och jag har inga planer att avgå. Jag är den lagligt valda presidenten och alla internationella representanter som jag har talat med har gett mig säkerhetsgarantier. Vi får se hur de fullföljs”, sade han.

Oleksandr Turchynov, en högt uppsatt ledamot inom oppositionen, valdes till talare för parlamentet, vilket innebär att han blir tillförordnad statschef.

Från annat håll framkom att EU är redo att bidra med stöd till Ukraina.

”Det är fortfarande mycket tidigt… men befolkningen i Ukraina tycks ha visat sin önskan att föra sitt land in i framtiden och att ha starkare anknytning till Europa, och jag tycker inte att vi ska avvisa det, jag tycker att vi ska omfamna det”, säger Storbritanniens finansminister George Osborne i ett uttalande på måndagen.

”Vi bör vara redo att förmedla finansiellt stöd via organisationer som IMF, och självklart kommer mycket av det här ta formen av lån och liknande”, tillägger han.

EU redo bidra med stöd till Ukraina – Affärsvärlden.

Lämna ett svar