Essän som förändrar ditt liv för alltid – OBS

I dag kan du höra radioessän som kommer att förändra ditt liv för alltid!

Det lovar i varje fall essäisten själv, författaren och debattören Johan Norberg.

Hans essä är en exposé över den häpnadsväckande nya forskningen om människans hjärna.

En modell av en hjärna – ett system som kan bygga om sig självt med oanat resultat? Foto: Alastair Grant/Scanpix

Vår kunskap om hjärnan har genomgått en revolution de senaste åren. Från att ha beskrivits som statisk, ser nu forskarna hjärnan som ett levande system som hela tiden bygger om sig självt.

Styr personligheten

Det är därför Johan Norberg tar oss med på det han beskriver som en häpnadsväckande exposé över de senaste årens forskning om denna magiska kroppsdel, som i så hög grad styr vår personlighet och vår förmåga att förstå världen.

Årets roligaste essä?

Och hans essä är inte bara är årets roligaste, i betydelsen fylld av glädje och hopp; den kommer att förändra våra liv för alltid! Så håll till godo! Essän som förändrar ditt liv för alltid – OBS.

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————

KOMMENTAR

För en tid sedan drabbades en god vän av en hjärntumör, som hon nu framgångsrikt har bekämpat. Tillsammans med chocken över att en nära och ung vän kunde drabbas så hårt, fick vi också höra de mest häpnadsväckande historier. Min vän hade ända sedan barndomen varit svagt skelögd, något som helt försvann i samband med operationen. Det fick henne att – tvärtemot läkarna – dra den logiska slutsatsen att tumören hade funnits där länge, och växt långsamt.

Vid sidan av denna för oss alla fysiskt påtagliga förändring, upplevde hon själv betydligt större och viktigare förändringar inne i hjärnan, som hon berättade om för oss – förstummade. Hennes sedan länge tillbaka insomnade tyskakunskaper återuppväcktes efter operationen och inte nog med det – idag pratar hon detta, i högstadiet inlärda språk, som ett flytande vatten.

Vid sidan av påtagliga fysiska och andra exempel på eget upplevda förändringar inne hjärnan, så upplevde vännen att ”tankar och kunskap flödade mer fritt” efter avlägsnandet av tumören. Och inte minst upplevde hon hur hennes sinnen förstärkts och gemensamt blev det nästan som ett sjätte sinne.

Det fanns dem som betvivlade det vår vän hade att berätta. Tyvärr är det ofta så att den som ensam gör upptäckter blir ifrågasatt av dem som inte förmår eller vill tro. Därför känns det befriande att få uppmärksamma Johan Norbergs lysande radioessä ovan, som berättar om hjärnans vidunderlighet – och hur lite vi vet om den och så mycket annat.

Lämna ett svar