Dow & Jones and S & P – not back on top – yet

Trots att S&P 500-index i fredags för första gången stängde över 1.800 och Dow Jones Industrial Index stängde på en ny högsta-nivå över 1.600, så är det fortfarande en bit kvar till all-time high år 2000. Paradoxen förklaras av inflationen.
dowjonesbildgraf

Den 24 mars år 2000 nådde S&P 500-index sin historiska peak. De 25 aktier med störst marknadsvärde utgjorde nästan hälften av det totala värdet och dominerade gjorde teknologiaktier som Microsoft, Cisco och Intel, där de två sistnämda har en bra bit kvar till då, oavsett om hänsyn tas till inflation eller inte (underlaget tar inte hänsyn till eventuellt återinvesterade utdelningar). För den som den 24 mars år 2000 investerade i de fem värstingarna av de 25 största  – Lucent, Sun, Nortel, MCI WorldCom, The American International Group – har förlorat mer än 90 procent av den ursprungliga investeringen!

S&P 500 ser dock ut att äntligen ha återhämtat det katastrofala raset åren 2000-2002, men tyvärr är inte ens det sant om indexet rensas för inflation, då återstår cirka 14 procent till toppen. Ser man till indexet 10 sektorer, då får man en ännu dystrare bild. Både teknologi- och telekomsektorerna har fortfarande halva marknadsvärdet bortblåst och ännu mer om hänsyn tas till inflationen. Även finanssektorrn ligger på minus, beroende på raset år 2008.

För de sju andra sektorerna ser det bättre ut, bortsett från sektorn med allmännyttiga bolag som orensat ligger på plus men runt noll inflationsrensat, övriga delindex ligger en bra bit högre än år 2000, framförallt energi- och dagligvarusektorerna.

sektorer

Vad är då slutsatsen? Tja, kanske den gamla vanliga – diversifiera investeringen på minst 10 aktier i minst 5 sektorer! Och att utilities gör ingen lycklig, men det gör däremot de flesta andra sektorer – på lång sikt!

 

Lämna ett svar