Diktator Vladimir Putins våta dröm

Historien upprepar sig inte – heter det. Men nu går den i varje fall nästan i repris. Europa är i fara. Ukrainakrisen kan sluta hur som helst. Det är en maktgalen diktators verk. Strax sitter de väl där, Catherine Ashton och Barack Obama tillsammans med Putin och styckar Ukraina – i värsta fall mer.

Putin

kollage Micael Kallin

EU’s fullständigt amatörmässiga, kortsiktiga och naiva avtalshaveri med Ukraina i höstas, för tankarna till det så kallade procentavtalet från Moskva i oktober 1944, där Churchill och Stalin – utan Roosevelts välsignelse, men acceptans – fördelade inflytandet i Östeuropa. Churchill och Roosevelt såg avtalet som inflytelsesfärer, som en temporär maktfördelning och som endast skulle vara fram till de kommande fredsavtalen, men sfärerna permanentades vid Jaltakonferensen på Krim i februari 1945 för nästan ett halvt sekel.

På Jaltakonferensen mellan Roosevelt, Churchill och Stalin, deras utrikesministrar och rådgivare så delades Europa upp på det ödesdigra sätt blev kalla krigets geografi fram till år 1989 och Berlinmurens fall. Nu ser det  ut att vara dags för en ny kraftmätning mellan väst och Ryssland. EU byråkraterna och flera populistiska politiker har genom sitt paragrafrytteri satt Europa i brand. När elden avtar och glöden falnar blir det tragiskt nog ett nytt möte. Även denna gång med en britt, en ryss och en amerikan vid bordet. Den här gången inte på självaste Krim, däremot om Krim och resten av Ukraina.

EU har gjort bort sig fullständigt. Priset blev alltså Ukraina. Segrar gör, liksom förra gången, Ryssland.

 

 

Lämna ett svar