Den skruvade Hen-debatten

Jag är inte säker på att det var en fråga som diskuterades vildsint vid middagsborden i Skövde och Pajala häromveckan, men i delar av Stockholms innerstad var ämnet ofrånkomligt. Det började med att Dagens Media rapporterade att Dagens Nyheter förbjudit det queeraktivistiska pronomenet ”hen” i nyhets- och reportagetexter. I citat, opinionstexter och när personer själva vill bli kallade ”hen”, var det ”förstås fritt fram”. I vanliga nyhetstexter gällde ännu ”hon” och ”han”.

För de flesta av oss var det mest anmärkningsvärda att redaktionschefen Åsa Tillberg kände sig tvingad att påpeka en sådan sak. Bland en undergrupp av de 0,9 procent av Sveriges befolkning som twittrar regelbundet, var reaktionen en annan. Detta var ett övergrepp. Censur. Ett beslut som endast kan fattas av personer utan tillräcklig drillning i kulturvetenskap. Om uttrycket tillåts – Affärsvärlden.

 

———————————————————————————————————————————————————————————————

 

KOMMENTAR

Johan Hakelius uppmärksammar i artikeln ovan den absurda hen-debatten mellan ett hundratal twittrande ”nippertippor”. Hela ”affären” är ytterligare ett tecken på att den granskande makten har förlorat sitt fokus på viktiga samhällsfrågor – dessa granskas inte i önskvärd omfattning, istället läggs energin på ”skandaler” och trivialiteter som hen-debatten. Frågan om könsidentitet och stereotyper är förvisso mer än väl värda att diskutera – alltid! Men det ska då ske seriöst och inte vara en gäll debatt begränsad till trendord. Vi väntar nu på att twittrarna visar på handling och skickar sina söner i rosa klänningar till skolan och sina döttrar på motsvarande sätt i typiska pojkkläder, och sen står upp för det och tar debatten – i vardagen. Det blir nog inte mycket tid över till twittrande då.

För övrigt kan det konstateras att de som i praktiken främst berörs av och driver den svenska debatten om könstillhörighet, homosexuella och i synnerhet lesbiska, normalt sett håller hårt på just könsidentitet. Det har främst handlat om ”rätten till” att  byta kön, snarare än att avskaffa könstillhörighet. Köns- och grupptillhörigheten är (tyvärr) cementerade inom både homosexuella och heterosexuella grupper. Den svenska debatten har inte gjort sig känd för att driva queerfrågor, begreppet har ännu inte landat i ankdammen där plaskar det endast omkring lite navelskådande debatter om plattityder som ’hen’. Hen-debatten är falsk och ytlig, vi väntar på något bättre!

Samtidigt som DN polisanmälde dhen.se publicerade vår systersite www.publicbanking.se en omfattande DN-granskning av de svenska bankerna och deras uttag av cirka 24 miljarder kronor i fondavgifter. Granskningen hade genpmförts under ett par månader på DN. Banken Avanza krävde dock att undersökningen skulle göras om på ett sätt där banken skulle framstå som mindre dyr. Sensationellt nog gjorde DN som Avanza ville, och den ansvarige redaktören påbörjade en ny undersökning efter instruktioner av Avanza. Efter att det  blev känt och klagomål framfördes på DN’s agerande, valde tidningen att stoppa publiceringen av den redan genomförda granskningen. Troligen en av de största svenska medieskandalerna under 2000-talet.

På tal om medieskandal. Vilken av två ovanstående DN-skandaler tror ni att den stolta tidningen Journalisten granskade. Svaret är självklart – den tokroliga hen-debatten så klart!

”Journalisten reder ut DNs henförbud

Hen-förbudet på DN har skakat om de sociala medierna de senaste två dagarna. Men vad är det egentligen som gäller?”

Journalistens chefredaktör och ansvariga utgivare Helena Giertta visar återigen att hon inte mäktar med att vara journalistikens watch-dog – den uppgiften är hon inte mogen – tyvärr!

GIERTTA VÄLKOMMEN ATT FÖRKLARA DITT AGERANDE!

 

Lämna ett svar