Carl Bildt – far med osanning och raljerar

Utrikesminister Carl Bildts uppenbara lögn om svenskt engagemang inför Schweiz folkomröstning om att köpa JAS-Gripen, var ytterligare en pinsamhet från en svensk toppolitiker den gångna veckan.

SR Ekot avslöjade först det svenska engagemanget i Schweiz’ interna angelägenheter. Sedan drog Ekot ned byxorna på utrikesministern då de kunde beslå honom med en uppenbar lögn – ekandes tydligt i de bandade inslagen. För Bildt hade i en första intervju påstått att han inte hade en aning om att Sverige är involverat i den schweiziska folkomröstningen. Det var en detalj som kunde finnas gömd i alla viktiga papper han har att ta del av och inte något vad han kunde minnas i vart fall. Men Ekot visade snart därefter att utrikesministern – naturligtvis – i högsta grad var informerad och engagerad i frågan.

Att som i rubriken använda uttrycket ”fara med osanning” för att beskriva Bildts shackrande är egentligen inte helt adekvat och lite väl snällt mot en nedlåtande utrikesminister – hör själv på länken nedan. Istället bör det talas klarspråk, som Bildt skulle ha uttryck det, och för att travestera honom själv bör ”en lögn kallas för en lögn”.

Det pinsammaste var dock inte själva lögnen (både den och själva handlingen går ju att begripa med en viss cynism), utan snarare det faktum att Bildt som vanligt försvarar sig genom att raljera och att vara arrogant. Dessutom kommer han alltid undan med det. Bildt är bara att gratulera till sin skicklighet, trots att det ibland blir pinsamt. Riktigt pinsamt blir det om utrikesministerns agerande resulterar i ett schweiziskt nej och det inte blir någon JAS-affär. Men då twittrar säkert utrikesministern, fegt och raljant, attdet är Ekots fel!

Läs mer i Ekots text nedan och lyssna på inslagen via länken. /PN

BILDT

”Ekot kan i dag avslöja Sveriges planer för att försöka påverka resultatet i folkomröstningen i Schweiz om landets köp av Jas Gripen. Operationen beskrivs i flera dokument som är hemligstämplade. Försvarsmyndigheter, högt uppsatta personer på regeringskansliet och sju svenska ministrar är informerade om planerna.

/…/

Ekot [kan nu] rapportera att även svenska staten är aktiv inför folkomröstningen. Sedan i höstas finns nämligen en särskild plan med stödaktiviteter kallad Bruttolista AB Sverige.

Flera ministrar förnekar all kännedom om den sekretessbelagda operationen. En av dem är handelsminister Ewa Björling.

– Det är ingenting jag känner till, jag är däremot väldigt glad över att Schweiz har valt Jas Gripen, säger Ewa Björling.

Men finns det svenska stödaktiviteter i syfte att påverka folkomröstningen?

– Det är ingenting som jag känner till, den frågan tycker jag att man ska ställa till Saab och FXM, Försvarsexportmyndigheten.

Även utrikesminister Carl Bildt säger att han inte känner till någon svensk plan.

– Den schweiziska folkomröstningen är vi inte engagerade, säger Carl Bildt.

Finns det några svenska stödaktiviteter i syfte att få ett Ja i folkomröstningen?

– Det vet jag inte.

Du borde veta det?

– Nej, det borde jag inte veta

Men både Ewa Björling och Carl Bildt har, liksom flera svenska ministrar, inklusive statsminister Fredrik Reinfeldt, fått brev från ambassadören i Schweiz Per Thöresson, där han beskriver planen. Ambassadörens rapporter har hemligstämplats.

Sverige försöker påverka schweizisk folkomröstning – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio (LÄNK).

3171854_612_344

Lämna ett svar