”Call girl” – Fegt och ynkligt

Call Girl filmens regissören Marcimains & DN Kulturs Schottenius gömmer sig bakom ord, dimridåer och lögner i deras försvarar av filmens insinuationer. Genom att kränka andra ska lyckan göras. Det är en skam att en så lovande skådespelerska som Pernilla August spelar med efter förtalets pipa. En avliden, statsminister Olof Palme, ska hängas ut som horbock för att andras oförtjänta lycka ska göras.

KOMMENTAR av Micael Kallin

Och inte nog med att förtalet och kränkningen ska accepteras, dessutom ska man behöva höra de ynkligaste av ynkliga bortförklaringar efteråt. ”Det skulle ju kunna vara någon annan”, är de fegas patetiska försvarsord. Många äldre läsare, eller yngre som är blinda för samhällsutvecklingen, har kanske missat vart vi är på väg. Vi rusar in i en ny tidsera, där var och en skapar sin egen verklighet hukande bakom tangent- eller redigeringsbordet. Där, i anonymitetens namn, skapar de sina egna fantasivärldar och missar på vägen att det finns en koppling mellan deras ihopdiktade vidrigheter och dem som de skadar i verkligheten.

Vi pratar inte här om barn eller  svagt begåvade. Nej, vi pratar om vuxna som har förlorat sig in i något de inte förstår. Där, bakom sina falska identiteter eller regissörs- eller producentroller, gömmer de sig. Och nyttiga idioter, på bland annat DN’s kulturredaktion, gör vågen och okritiskt hyllar ”mästerskapet”. ”Tack gode gud” för att det finns några enstaka journalister kvar som Martin Jönsson, SvD. Även om vi polemiserar mot honom ibland, är han en journalist värd namnet.

”Call girl är en feg film  Regissören och manusförfattaren bakom ”Call girl” slår och slår ifrån sig med samma kraft. Filmen utgör en grov brottsanklagelse, utan övertygande bevisning och är därmed en grov kränkning.Martin Jönsson, SvD

 

Dagens Nyheter hyllar och ”förstår förtalet”

Dagens Nyheter visar däremot återigen sitt journalistiska förfall. Överklassens Maria Schottenius skriver  ”Jag tycker inte heller att den ska [fällas för förtal]. Men jag förstår Mårten Palmes upprördhet.” Hon förstår upprördheten. Nej tyvärr, hon förstår ingenting. Allra minst smärta och lidande – det som skapar god litteratur och kultur i allmänhet. Hon förstår sig endast på skvaller och undfallenhet. Sen Arne Ruths avgång har ynkryggarna tagit över och nu gör deras knähundar vågen och hyllar förtal.

 

”Mårten Palme kan polisanmäla, men han kommer knappast att få rätt. Vår lagstiftning är stark och filmen kommer knappast att fällas för förtal av avliden. Jag tycker inte heller att den ska det.”  Maria Schottenius, DN

Medelklassen, som Mårten Palme, reagerar med att vilja stämma. Det är bra. Tyvärr kommer han troligen att misslyckas av de skäl som Schottenius gläds över. Public News är självfallet för en mycket långtgående och generös tolkning av yttrandefriheten. Men det är en lögn att gömma den här debatten bakom yttrandefrihet. En konsekvens av om lagstiftarna inte reagerar är att vi kan få  en amerikansk situation, med förföljda personer som tar lagen i egna händer och att de då, ”när loppet ändå är kört”, reagerar med våldsamhet.

Kränkta personers reaktioner ska aldrig underskattas – de som kränker och förnedrar leker med elden. Och de som har blivit kränkta kan då förlora i dubbel bemärkelse genom att ”göra sig olyckliga” på sina belackare. Det kan låta som att dra det här för långt, men tyvärr står vi inför en explosionsartad utveckling av förtal, kränkningar och missbruk av video och internetanvändande på ett mycket olyckligt sätt. Kanske krävs det en ”gerillatidning” som PN att väcka  och föra på tal frågor som denna.

Mikael Marcimains & Maria Schottenius är populisters bästa vänner

Många av dem kommer i vedergällningen att själva bli jagade på nätet eller annorstädes – då är det inte roligt längre, men tyvärr är det då också för sent. Det gäller att klartänkta personer som står upp för yttrandefrihet och hederlighet slår vakt innan det är just det – för sent.

Innan vi vet ordet av sitter SD med +10 procent och styr nästa regeringen och lyssnar till ynkryggarnas klagorop på tuffare lagstiftning – efter att de har fått smaka på sin egen medicin. Och att ett populistiskt parti som Sverigedemokraterna inte drar sig för att tumma på yttrandefrihet är inte svårt att förutse.

Det handlar alltså om att vi alla tar vårt ansvar och inte spelar med i den ”ironiska generationens” oigenomtänkta mediespel. Public News har dagligen att ta ställning till att vi hamnar på rätt sida av den yttersta fina gränsen mellan att tala klarspråk eller att förtala och gå till personangrepp. Det är inte alltid lätt. Men att vilja göra rätt är en bra början. Att vilja göra fel och att missbruka en generös lagstiftning, som Mikael Marcimains och Maria Schottenius, är att gräva journalistiken och det fria ordets egen grav.

Watch out!  

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar