Vakna Affärsvärlden m.fl.!

 

 

Affärsvärlden – Byggd på ett skuldberg. Även på den svenska bostadsmarknaden verkar maggropskänslan styra. Förra veckan skickade SEB ut nyheten: ”Färre tror på stigande bostadspriser – Boprisindikatorn vänder ned efter flera månaders uppgång.” Allt fler tillfrågade hushåll tror på stillastående i stället för stigande bostadspriser. Kort sagt: fjärilar i magen.Den som tittar på statistik kan undra varför oron har dröjt. Från början av 1950-talet till runt sekelskiftet guppade de svenska småhuspriserna – villor, radhus och kedjehus – på ungefär samma nivå, justerat för inflation. Sedan dess har de dubblerats. I den nuvarande krisen har de svenska småhuspriserna – i motsats till priserna i USA, Danmark och Storbritannien – nästan oförtrutet fortsatt uppåt fram till i år. Givetvis finns fundamentala anledningar till detta, för bakom alla nerver är faktiskt hjärncellerna intakta. I krisen dopade Riksbanken och regeringen marknaden genom stora sänkningar av reporäntan, borttagen statlig fastighetsskatt, jobbskatteavdrag och rot-avdrag.

————————————————————————————————————————————————————————————

Affärsvärldens Birgitta Forsberg skriver i artikeln ovan om ”intakta hjärnceller” – att Forsbergs egna celler är intakta hyser vi inget tvivel om – tvärtom tillhör hon en av tidningens skarpaste analytiker. Trots det lyckas hon, liksom många andra, glömma eller förtränga orsakerna till att de höga bostadspriserna faktiskt kan bestå i Sverige, även då priserna rasar i andra länder:

1) På den största marknaden, Stockholm, finns det nästan inget alternativ till att köpa en lägenhet om man inte vill köa i decennier – det är nog världsunikt, och om inte annat tillväxthämmande. Utbudet av lägenheter är alltså mindre än efterfrågan – slå upp en bok i ekonomisk teori och läs vad det innebär för priser!

2) Trots allt tal om lånetak och dylikt, nämner samma regeringen inte med ett ord att de subventionerar bostadslånen med 30% – frågan är om det finns samma höga lånesubvention på något annat håll i världen, vi tvivlar!?

3) Och de som ändå inte har råd att bo bra efter erhållet räntebidrag bjuder regeringen på bostadsbidrag (som sänker boendekostnader) till alla med vissa inkomster – allt för att stoppa det otänkbara, det vill säga att någon ska tvingas till att anpassa boendekostnaderna till inkomstnivån – ve å fasa om någon familjemedlem inte har eget sovrum, då måste skattebetalarna rycka ut!

4) På tal om bostadsbidrag far tankarna lätt över till de i decennier rådande prisregleringarna för hyreslägenheter – även det går med fördel att slå upp och läsa om i en lärobok vad det innebär för priser, via incitament till bostadsproduktion!

5) Och kanske dummast av allt, även om det är svårt att välja bland regeringens idiotiska prishöjarincitament, är väl ändå den avskaffade fastighetsskatten, men det beslutet är så dumt att det förtjänar en egen krönika.

(Vi längtar redan nu efter finansministerns memoarer när han berättar om beslutet att avskaffa fastighetsskatten – då lär det inte längre finnas ett parti som heter KD, som låg bakom idéen, lika lite som skatten då lyser med sin frånvaro – tvärtom, den är då garanterat återinförd – av ekonomiska skäl!).

6) Afv nämner själva ROT-acdragen som en prishöjare, utan att närmare ge en kommentar, så vi hjälper gärna till. ROT-avdrag – lyxrenovering – vräkigare lägenhet – status – efterfrågan upp – priser upp.

ETCETERA!!!

AVSLUTNINGSVIS lägger vi med fördel till brasklappen ALLT ANNAT LIKA, så håller dessa och andra faktorer upp bostadspriserna, men självfallet kan till exempel en omfattande ekonomisk kris, eller någon annan ekonomisk storhet, rubba sakernas tillstånd och även sätta den svenska bostadsmarknaden i gungning med prisfall eller ras som följd. Men om detta vet PB intet – lika lite som någon annan.

Givet att bostadsbubblan (om det finns någon) inte briserar på grund av ovan nämnda orsaker, kan troligen svensk ekonomi tuffa på på låga växel 1-2% BNP-ökning per år, de kommande åren. Ett ekonomiskt kaos med bostadskolapps kan däremot sluta i ett depressionsliknande tillstånd under flera års kräftgång.

 

Lämna ett svar